Tags

, , , , , , , , , ,

Igazán mozgalmasra sikeredett ez a húsvéti hosszú7vége.

Pontosan hogyan telt!?

Először is elindultak péntek délelőtt északi irányba, szerencsére 7ágra sütött és szikrázó kék ég kísérte útjukat, ami nagyon jó kedvre derítette őket.

Ready Steady Go!

Elég hosszú volt amúgy az út, ezért mikor végre odaértek kitűzött első megállójukhoz (Coventry) akkor bizony ebéddel kezdték rögtön (városnézés helyett – ejnye!).

Jóllakottan már sokkal könnyebb volt bemenni a múzeumba és körbejárni egyik sarkától a másik sarkáig (Coventry Transport Museum). Jó sok érdekes, régi és új járművet láttak, filmekben szereplő autókat és még Diana hercegnő kis Austin Metro járgányát is.

 

Diana kisautója. Austin Metro

 

Múzeum után városnézésre adták fejüket és egészen közelről megnéztek egy mogyorót uzsonnázó kismókust!

szia, hagysz enni vagy megörökítesz minden mozzanatot, ahogy megrágom az uzsonnát!?!?

Később pedig a sajnáltos módon lebombázott katedrálist, de azért nem tudtak sok időt tölteni a városban, mert még volt vissza szállásuk előtt egy másik célállomás is.

Természetesen római nyomokat/romokat mindenhol találnak, ezt tudják jól és ezt most sem hagyhatták ki. Fal (Wall) nevű falucskánál megálltak, és bemásztak egy National Trust római romhoz. Azért másztak, mert ingyenes a hely, és nyitva is van éjjel-nappal a kapu, de nem találták először a főbejáratot és volt lehetőség egyet mászni… Kijövetelkor már úgy viselkedtek, mint normálisék. (Letocetum)

Letocetum Roman site - egy kis római nyomkupac

 

Ezután már nem volt más hátra, mint elautózni Derby felé és megkeresni szállásukat meg valami vacsora után nézni.

Sikeresen megtalálták szállodájukat, de sajnos a szobában nem működött a fűtő-funkció így cserélniük kellett egyet (nem lehet mindig minden tökéletes hihi). Vacsorahelyet is kerítettek, nem is kellett messzire menni szobájuktól, mert az épületben volt egy remek falatozó (Jimmy’s World Grill), ahol büfévacsoráztak, nem kevés mennyiségű falattal. Azt viszont nem tudta megállapítani, még kóstolás után sem, mi is volt pontosan az a rizses nevű kaja, ami krumpliból készült… :)

20130329_203812

Volt étel és ital, és jót aludtak a közepesen fárasztó nap után.

Szombaton elég korán ébredtek, bár lehet, hogy nem, már nem is emlékszik erre senki sem…

Reggeli után szépen hajtóvadászatra indultak egy jól eldugott várrom után, de addig nem adták fel a keresést, ameddig meg nem találták (Duffield Castle). A sikeresen vett akadály után pedig elindultak Crich Tramway Village villamosait megszemlélni. Csudi egy hely ez a falucska és most ráadásul 1940-es évek rendezvény volt a hétvégén, korhű ruhákban mászkáló látogatókkal.

 

Derby-091

Villamosra fel és le, utaztak mindegyik üzemben lévő villamossal és megnézték a hangárban kiállított járműveket is, meg a múzeumi részt is. Sétáltak az erdőben egy nagyot, gyönyörködtek a kilátásban. Csudi ám! Na, de nem volt ezzel még vége a napjuknak, mert sötétedés előtt átautóztak Nottinghambe és ott is nézelődtek valamennyit.

 

Derby-172

Nem kellett sokat bajlódni az elalvással, miután visszajutottak a szobájukba.

Vasárnap reggel megint igyekeztek valamennyire időben elindulni és első állomásuk Bolsover Castle volt, ahol először megnéztek egy bemutató az 1600-as évek katonaéletéből, majd a kastélyt/várromot is. Később pedig túléltek egy hókupac zuhanást, ami természetesen 150 jelenlévő közül, pont a lány fejére landolt sikeresen, a többiek szemeláttára (ezen éles bemutatót elég meglepet arccal fogadta több látogató is). De nem szegte kedvét ez sem, nem lehet mindig minden tökéletes.

 

Derby-213

A nagy riadalomra ebédelni kellett, de a falatokat már a Kedleston Hall ebédlőjében költötték el, ami megint egy filmes helyszín (mármint az egész épület és kert, nemcsak az ebédlő), mert itt forgatták a The Duchess (A hercegnő) számos jelenetét.

Miután megebédeltek és bejárták az épületet, a kertet és a távolabbi parki részt is, elindultak szállásuk felé és még kicsit sétáltak Derby utcáin is. Mivel pont előző éjjel volt óraállítás, kihasználták, hogy egészen sokáig van világos, így nem kellett nagyon kapkodniuk lábukat. Északon meg főleg tovább!

Derby-309

 

Aztán eltették magukat másnapra, mert várt rájuk sok mérföld meg még egy betervezett látnivaló is.

Sajnos a hétfő eléggé szomorkásan, borongósan indult időjárásilag (nem lehet mindig minden tökéletes), de ez nem szegte kedvüket és elindultak Calke Abbey felé, hogy szemügyre vegyenek egyszer egy olyan épüelet, amit nem igazán tarottak karban régebben. NT közel 5 millió fontot költött már rá, de nem akarják restaurálni csak a romlást megállítani. Igazi időkapszula ez, ahol megállt az idő, amikor az utolsó tulaj elhunyt…

a mai technika már csak ilyen, belépő mellé dvd jár :)

Érdekes volt a kertet, a melléképületeket és a lezárt (20-as években, háborúban stb.), valamint 81-ig használt szobákat látni, meg kicsit szomorú is.

Azért sajnálja, hogy ilyen lehangoló látvánnyal fejezték be a húsvéti nagykirándulásukat, meg azt is, hogy ehhez most pont felhős, szürke hangulatot adott pluszban az idő is, de nem lehet minden tökéletes.

Elindultak hazafelé, ahol még a nap is kisütve várta őket!

Azt kell mondani, jól telt ez a húsvéti hétvégéjük is, ha érdekli T. Olvasót bővebb mennyiségű képkupac, akkor a naplementés fotó alatt találja az albumot hozzá.  Smile

vége a kirándulásnak :)

 

 

 

Advertisements