Tags

,

Bekerült a lakásba egy doboz vörösáfonya… Egészen pontosan a Zura hozta haza, mert azt gondolta jó ötlet. Aztán belekóstolt és rájött, hogy hát izééé, annyira nem volt jó ötlet.

Aztán előkerült egy szakácskönyv, amiben volt pár jónak tűnő recept…

ø;

Ki is nézett egyet a lány, de rájöttek, hogy nincs hozzá baking beans (sütőgolyócskák vagy mi a magyar neve ennek?), amit még életében nem használt amúgy sem, mert még sosem sütött üresen tésztát. Na, rendelt egy doboznyi ilyen gyöngyöt amazon, de úgy volt vele, mire azok megérkeznek, addigra a vörösáfonya felmondja a szolgálatot.

Így hát keresett másik receptet.

Egész jól sikerült és bár kiérződik a vörösáfonya savanykás íze, lehet, hogy ezt azért bevezeti majd rendszeres visszatérő rágcsálnivalónak, mert nagyon ízlett mindkettőjüknek.  Lehet, hogy másnak is ízlett volna, de sajnálatos módon, ebből most másnak már nem jutott hehehe

A receptet a Best Baking – Baking for Chirstmas kiadványból nézte ki.

Gyorsan leírja, hogy ha esetleg T.Olvasó is kedvet kapna egy kis vörösáfonyás süteményezéshez:

125g liszt (self-raising /sütőporos)

3/4 teáskanál szódabikarbóna

3/4 teáskanál só

150g vaj

75g cukor (demerara/nád)

5 evőkanál barna cukor

1/2 teáskanál vaníliás cukor

1 narancs lereszelt héja

1 teáskanál citromlé

1 citrom lereszelt héja

2 tojás (enyhén felverve)

75g zabpehely (rolled oats)

75g dió (durvára darálva)

125g vörösáfonya

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A vajat, mindkét kupac cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt héjakat és a citromlét keverjük jól össze majd adjuk hozzá a 2 enyhén felvert tojást.

Szitáljuk rá a lisztet, szódabikarbónát és a sót, jól keverjük össze majd a zabpelyhet is adjuk hozzá és keverjünk rajta még egyet. Legvégül pedig adjuk hozzá a diót és a vörösáfonyát – szóismétlésezer- keverjünk rajta még kettőt.

Zsírpapíros (sütőpapíros) sütőlapra kiskanállal pakolgassunk szépen sorba ki a tésztából, 5cm távolságra egymástól.

11-13 percig süssük, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

20121211_143549