Tags

, , , , , , ,

Egész sokat vonatoztak a napokban. Egyik ilyen vonatozás alkalmával arra lettek figyelmesek, hogy már becsukódott ajtót kintről  gombnyomással kinyitják és felpattan a vonatra egy kisfiú (9-13 év körüli). Abban a pillanatban, hogy már a szerelvényen volt, be is csukódott mögötte az ajtó és a hozzátartó többi ember a peronon maradt. A vonat ugyan nem indult még el, de az ajtót már központilag lezárták, ezért a többiek nem bírtak felszállni, illetve ő sem visszalépni (tudni kell, a ködös vonatait 30 másodperccel indulás előtt lezárja a kaller).

És pillanatokon belül a vonat is mozgásba lendült. Sógi és a lány kapkodták a fejüket, hogy mit is tudnának megnyomni, vagy mit is kéne most csinálni, mert a kissrác eléggé megrémült arccal, sírás határán állt a bezárt ajtó előtt. De akkorra már egy talpraesett helyi legény(hős) odaballagott a fiúcskához és segítségére sietett.

Megállítani a vonatot ugyan ő sem tudta, nem is akarta, de a kisfiúhoz odalépve az volt az első kérdése, van-e mobilod?! Illetve tudod-e anyukád telefonszámát?!

És ugyan nem volt mobiltelefonja a kissrácnak, viszont  fejből nyomta a mama számát, így a fiatalember mobilján megbeszélhették, hogy a következő állomáson leszáll és ott bevárja őket… (a következő állomáson már egy vasutas hölgy várta és levette a vonatról, majd elirányította, hogy hol is álljon meg szépen, míg anyuka begurul a következő vonattal).

vonat

Itt merül fel a kérdés, hogy mennyi idős korban jó, ha az embergyerekének van mobilja?

Illetve az,  hogy T. Olvasó gyermeke tudja-e legalább anyuka/apuka telefonszámát fejből, hogy vészhelyzet esetén telefonhívást lehessen bárhonnét indítani irányukba (akár van mobilja, akár nincs a gyereknek)!?

Töredelmesen bevallja a lány, hogy bizony nem tudja a Zura számát fejből. Jó, a Zura magyarországi mobiljának számát tudja, az is mindig ott van a közelben, (nem nehéz, hisz vétetlenül pont a lány születésnapját teszik ki több kevesebb eltéréssel). De a ködösbeli mobilszámot még nem sikerült megjegyeznie, pedig már egy ideje elhatározta, hogy megtanulja.

Az is tény, hogy mikor ő volt gyerkőc, még otthoni telefonszámuk sem volt, nemhogy mobil, édesanyja munkahelyi számát viszont tudta…

Annyira automatikusan veszik az emberek, hogy a telefonkönyvben benne van AZ A telefonszám, amit egy gombnyomással hívhatnak,  de ha gond van (lemerül, elveszik, elázik a készülék) vajon telefonkönyv nélkül is sikerül felhívni anyát, apát, férjet, feleséget, testvért… ?!?!

Olimpia2012 112

 

Advertisements