Tags

, , , , , , , ,

T. Olvasó járt-e be annak idején szüleivel dolgozni (nem itt most nem a diákmunkára gondolunk, hanem a nincs más lehetőség, jön a gyerek velem reggel, mert nem maradhatok itthon, még akkor sem, ha beteg/szünet/akármi)???

A lány bizony járt. Igaz volt 2 vidéki nagyszülő, akik segítettek és átvállalták a két kiskorút, amikor lehetett a szünetekben (leginkább a nyáriban), de sokszor volt olyan helyzet, amikor távolság miatt nem volt megoldható, hogy a nagymamik egyike segítsen. Így hát sokszor járt be édesanyjával dolgozni.

A lány szerette a külkereskedelmi nagyvállalat hangulatát. Hatalmas üvegépület, sok lift, lépcsőházak, kacskaringós folyósok, fura székek az ebédlőben, büfé és minden emeleten csomó mellékhelyiség,  és sok-sok üzletember szaladgált föl és le mindenfelé, meg sötétkék Volga (??!) cégautók (egyszer még ült is egyben, mert jógyerek módjára pont betörte a lány fejét a bátyja a forgószékkel játszás közben és szolgálati autóval vitték összevarrni heheh, nem röhög, együttérez – élmények jöttek ezerrel és most meg emlékek elő).

Szóval a lány járt be elég sokat édesanyjával dolgozni, amikor szükséges volt, vagy amikor kedve volt menni (már nagyobb lányként is).

Megtanult fénymásolót és stencilgépet kezelni, mert sokszor “kölcsönadta” édesanyja a fénymásolók részlegére, ott azért kevésbé volt láb alatt. Imádta a nagy masinákat, főleg, hogy nyomkodhatta is azokat, meg ahogy kijött belőlük a papírkupac. A stencilgép külön varázslat volt ám!

Állítólag őt is szerették ott a nénik, mindig műsoroztatták, mert, állítólag nagyon jól tudott énekelni, produkálni magát és valami színt hozott a fénymásolók szobájába. Sandokánt dalolt – ááállítólag.

Sokat járt a postázóban is, ott is szerette nézni, ahogy az egyik néni készítette össze a leveleket és megvolt a szisztémája, hogy ragaszt le egyszerre (szinte egyszerre tizenakárhány levelet) és ül rá egy pillanatra, hogy az enyv tutira megtapadjon a borítékon. És azt is szerette, ahogy az értékgéppel (bélyegszerűt nyomott a levélre) felbélyegezték a borítékokat. Azzal nem játszhatott, mert az volt a tényleges elszámolás a posta és cég között. De valószínűleg a szívesen lenne postáskisasszony – érzés ekkor alakult ki nála.

Aztán a telefonközpontban is sokat lebzselt, sőt egy idő után már kapcsolt is hívókat a mellékekre. Királylányos volt ám.

A könyvelésre is bejárt, ott meg a szalagos számológép ejtette rabul és az, ahogy Emma néni csak úgy vakon (oda sem nézve) üti-veri a számokat és hibátlanul megy neki. Természetesen ez ma már a lánynak is így megy, mert ezek a gyermekkori élmények meghatározók lehettek pályaválasztásában, az egyszer szent.

Működött a dolog, úgy rémlik neki, egészen jól működött. Arra is emlékszik, hogy voltak nagy céges karácsonyi, mikulásos, gyermeknapi műsorozások is.

Igazából nem tudja, hogy ez a “munkába jár a gyerekkel” dolog elfogadott volt-e akkor vagy csak olyan szemlecsukós esetleg?!

De nem is a lány gyermekkori élményeit akartuk most részletezni, hanem azt, hogy a BBC indított egy sorozatot, aminek eredeti címe Babies in the office.

És meg kell vallania, most egy kicsit furcsán nézte a műsort, pedig neki aztán van tapasztalata (saját bőrén) arról, hogy milyen is gyerekkel, gyerekként a felnőttek munkás világában tölteni a napokat. De ez a rész valahogy kicsit kaotikus munkavégzést mutatott neki.

Alapvetően nem rossz az ötlet, kicsit kiforratlannak tartja még. De az tény, hogy ködösben nagyon drága gyermekfelügyeletet találni, ha nincs nagyszülő, rokon, aki segítene, a szülőknek meg pénzt kell keresnie, szóval a gyereknek valahol lennie kell. 22-es csapdája ez, nem kicsit.

Sokat van iskolai szünet, bár nem többször mint otthon, csak más elosztásban. Sokan nem tudják megoldani a bölcsödei költségek kigazdálkodását, de erről nem tud mint mondani, mert ugye neki nincs közvetlen élménye, félremagyarázni meg nem akarja a dolgokat, de ez a sorozat érdekesnek ígérkezik. Aki tudja keressen rá a neten, hátha egy idő után a youtube-on is megtalálható lesz majd.

Mindenesetre érdekes.

Szóval, T. Olvasó volt-e bent a szülőknél óvoda/iskola/bölcsi helyett  vagy nem?!

T.Olvasó bevinné-e gyermekét az irodába? És miért nem?!

Részletesebben a BBC oldalán találhatunk információt vagy itt Babies in the Office .

Advertisements