Tags

, , , , , ,

a jövő autója!?

nissan-001

Lehetne akár sikersztori is a szombati kaland, de nem az. Nem mindig történhet csak jó …

Történt az, hogy még valamikor áprilisban a Zura szépen lefoglalt egy időpontot egy Nissan Leaf tesztvezetésre (júniusra).

Izgalommal várták a napot, amikor kezük közé kaparinthatták az autót, ami 100%-ban elektromos és most 24 órára kipróbálásra hozzájuk kerül.

Még a szalonba menet előtt a Zura gondosan, pontosan megkereste a lehetséges tankolási feltöltési pontokat, amik elvileg 2012 decemberéig ingyenesek, de valójában persze nem azok, de ezt nem bánták, hiszen nem lehet minden ingyenes, még a bevezető szakaszban sem.

Szépen elgurultak kispirossal a Nissan helyi kereskedőjéhez és egy kis papírmunka és némi technikai részlet megbeszélése után már indulhattak is vele haza, illetve tesztnapi kirándulásra.

nissan

Mivel kezükben volt a térkép, ahol a töltőhelyek vannak, ezért nem különösebben aggódtak a nap kimeneteléért, hiszen a nissan hivatalos oldaláról van náluk a lista.

És különben is, az autót olyan 80%-os állapotban hozták el, ami nyolcvannégyöthat mérföldre elegendő, és a kiszemelt töltőállomás pedig csak 34-re van, szóval irány a célállomás. Míg városnézés folyik, addig az áram meg folyik az autóba, tehát összeköthetik a kellemest a hasznossal, ami jó :)

Igen ám, de valahogy menet közben, egyszer csak a töltöttségi állapot szinte a felére ugrott, így már csak 50mérföldnyi töltöttség volt az autóban, ami még midig elegendő ahhoz, hogy a töltőhöz érjenek… Nem aggódtak, a Zura nem egy aggódó típus, ezt már megszokhatta mindenki.

Meg is érkeztek szépen a töltőhelyre, ahol persze a négy helyből 2 helyen benzines autó parkolt, elfoglalva a lehetőséget az elektromos autók elől. De mivel még volt 2 hely, az egyikbe beállhattak a töltő közelébe.

Na, itt kezdődtek a problémák, mert a töltőállomás, ami a listán fel volt tüntetve, sajnos out of order, azaz üzemen kívüli állapotban volt. Amitől a lány kicsit idegállapotán kívüli állapotra került. Toporogtak keveset, meg telefonáltak a központi számnak és közölték velük “valóban látják ők is a monitoron, hogy sajnos nem működik ez a két töltő” AHAHAH.

nissan-018

A következő állomáshely 11 mérföldre volt, ami nem volt túl messze, de a töltöttségi állapot elég rendesen zuhant és amikor begurultak a parkolóházba, már majdnem teljesen üres volt.

Persze, tudni kell, hogy 1 darab töltő volt az épületben, és ott is parkoltak körülötte nem elektromos autók, így első körben csak beálltak egy helyre, hogy ne akadályozzák a parkolóház közlekedését. Kicsit később elment egy kocsi, aminek a helyére át tudtak állni, de még mindig nem voltak sokkal közelebb a töltőhöz, viszont ez az átállás mutatvány végső csapás volt az akkumulátorra.

A töltőhöz pedig se hozzáférni nem lehetett a többi kocsi miatt, se semmit csinálni vele, mert amúgy is ez pont azok egyike volt, ami nem ingyenes…de ez most lényegtelen, mert a vezetékkel nem is értek volna el a töltőtől az autót :(

nissan-023

Így nem maradt más hátra, mint őrült telefonálgatás, ami végül azzal végződött, hogy nagy nehezen kiküldtek egy autómentőt. Mivel mechanikai hiba nem volt benne ezért nem akarták menteni stb.

Végül csak rábeszélték az egyik hívott számon az ügyintézőt, hogy segítsen nekik és küldött egy autómentőt, aki egész hamar meg is érkezett, hogy elszállítsa a csudi szép, 100%-ban elektromos autót a legközelebbi márkakereskedéshez, ahol gyorstöltővel 30 perc alatt 80%-ra megint fel lett töltve az akkumulátor.

nissan-029

Így kirándulásból hazajutottak, de megbeszélték, ha lenne pénzük ilyen autóra, akkor sem kellene nekik, főleg, hogy a technikai háttértámogatás még nagyon messze van attól, hogy használható legyen ez az autó a mindennapokban. Ja és akkor még kéne egy másik autó is, hogy városon kívül i s tudjanak közlekedni, mert 50 mérföldnél többel nem tud menni, ami ugye autópályán nem túl hatékony még 30 mérföldes távolságban sem…

Az autómentő elmondása szerint, külön ki vannak képezve arra, hogy is kell egy ilyen elektromos autót menteni és hogy az autó piacra kerülése óta csak az ő területén már 3 másik autót is mentenie kellett hasonló gondok miatt.

Amúgy szép és jól néz ki, csendes és nagyon elragadó kívülről és belülről is, csak menni ne kelljen vele. :)

Szóval úgy érzik a fényesebb, környezetbarát jövő még odébb van…

nissan-031

Nissan Leaf napja fotók (külső-belső képek) a képre kattintás után jelennek meg :)

Advertisements