Tags

, , , , ,

A monda szerint egy gonosz óriás őrizte a folyót (Schelde) és az átkelésért pénzt szedett. Aki nem akart fizetni, annak levágta a kezét. Aztán jött egy bátor legény, egyesek szerint római tábornok, és megharcolt az óriással. Legyőzte, levágta a kezét és bedobta a folyóba. És így lett a város neve Antwerpen azaz kézdobás…

Bár már előtte is hívhatták volna így, mert ugye az óriás is a folyóban dobta a levágott kezeket.

Több megoldás van a város nevének az eredetére, de a lánynak ez a változat tetszik a legjobban .)

Úgy alakult, hogy októberben otthonról a ködösbe vezető úton 1 éjszakát megálltak Antwerpenben, mert komphoz sosem jönnek egyfenékkel és annyira megtetszett nekik a városka, hogy tervbe is vették, hogy vissza kell majd menni oda. Igaz, szinte minden helyre vissza kell még menni oda – életérzésük van, de ez más kérdés most :)

Aztán meg úgy alakult, hogy a Zurának volt ez a holland utazása, ahova a lányt is magával vitte, így hát azt találták ki, bekanyarodnak most 2 éjszakára és 1 napra Antwerpen felé.

Mindkét alkalommal nagyon jól érezték magukat és térdig le is járták a lábukat. Igazából nem is tud mit mesélni, mert ez megint egy olyan hely, amit érdemes bejárni, ha az ember arra jár. Kellemes város és még az időjárással is szerencséjük volt, mert az egyik alkalommal felhős volt ugyan, de enyhe. A második alkalommal meg egyenesen remek és napsütéses…

Ugyanabba a szállodába sikerült szállást foglalniuk, ahol 2 héttel korábban voltak, így már egészen ismerősen mozogtak a környéken.

Míg első alkalommal kocsival kanyarodtak be a város felé, hogy egy parkolóházból induljanak körbe-karikába, addig a második alkalommal a szállodánál hagyták a kocsit és busszal mentek be a forgatagba.

nem hall, nem lát, nem beszél...

októberi antwerpeni fotók a nemlátnemhalnembeszélbuddha alatt találhatók

Mindkét alkalommal rengeteget ettek remek helyi falatokból és tátották a szájukat a sok-sok-sok finomságot látván. Igazából megfogalmazódott az is, hogy mi az amit utál a ködösben..

Nincs igazán olyan kiülős hely, ami a franciáknál, belgáknál, olaszoknál és még otthon is van. Ahol egy falat ételre, sörre, sütire, akármire kiül az ember a város közepén lévő kávézók, kis éttermek asztalához és ott ülve falatozva bámulja a város életét. Na, ez a hangulat nagyon nincs itt meghonosítva, legalábbis ezen a déli környékén Angliának és ez nagyon hiányzik neki.  Ja, mert itt nem is úgy vannak a városközpontok, ahogy ezekben az országokban. Pedig otthon sosem járt a Liszt Ferenc téren és hasonlón úgy igazából és rendszeresen, de amikor ilyen városokat lát, akkor ezt érzi, hogy ilyet úgy szeretne, ha lenne itt. Persze, itt is van mindenféle finom falatokat adó étterem, kávézó stb., de a hangulata valahogy egészen más :(

Na, de nem nyöszög, úgy is jön a tél, sehol sem lesz most egy ideig kiülős időszak.

A lényeg, hogy Antwerpent is érdemes látni, jól körbejárni a nevezetességeit és ha arra jár  T. Olvasó a krokett (Croquette) ki ne maradjon a falatok kóstolása közül, mert nagyon finom, a sajtos, mindenféle húsos és zöldséges stb.

antwerpen-33

novemberi antwerpeni fotók a sajtos krokett alatt találhatók

Antwerpen – majd a wiki megmondja

Advertisements