Tags

, , , , , ,

avagy Tanmese a gyors és pontos ügyintézésről

Egy ideje már tologatta a jogosítványcserét. Nem is tudja, hogy miért, hiszen tudta, hogy csak jól járhat és korábbi tapasztalatai alapján sem volt miért halasztgatni. Tudta, hogy a Királyi Postában bízhat és az ügyintézés eddig mindig megfelelően működött bárhova, bármikor, bármilyen személyes iratát beküldött, az maradéktalanul, korrekt határidőn belül visszajött. És talán nem árul el titkot azzal, hogy ez most sem történt máshogy.

A nehézségeket csak magának okozta, de igazából azok sem lényegesen nagy dolgok, csak olyan őféle-kavarásos :)

A jogosítványcsere tiszta, egyszerű és gyors eljárás itt a ködösben. Sorállásmentes (maximum, ami a postán van) és még egy centit sem kell menni érte az embernek, csak a legközelebbi postára, ahol mindent egy füst alatt el tud intézni hozzá.

A lánynak saját maga által nehezített pályája volt ezzel a jogsicserével, mert annak idején, 2005-ben a névváltozásnál valamiért pont a jogosítványt nem cserélte le. Nála ezt sosem lehet tudni, miért is alakult így, talán, mert szinte friss volt, vagy tetszett neki a fénykép rajta, vagy mert az első jogsit nehezen adja ki az ember a kezéből.

De most már végre rászánta magát, hogy legyen angol vezetői engedélye. Csak el kellett dönteni, hogy a házassági anyakönyvi kivonattal megy hivatalos fordítóhoz és úgy küldi be a papírokat, vagy először otthon kicserélteti a jogsiját az új nevére!? Az utóbbit választotta, és meg kell mondja, nagyon jól járt, mert az újneves magyar jogsija is (ahogy az eredeti régineves is) csak 2013-ig volt érvényes, viszont, most az új angolos jogosítvány 2021-ig használható, ami jó 10 évre felmenti bármiféle jogosítvánnyal kapcsolatos ügyintézés alól (kivéve, ha lakcímet cserél, de az majd csak bejelent, beküld, és visszakap eset lesz).

Hogy mit kellett ezért tennie, hogy legyen új hosszúlejáratú vezetői engedélye ?

Először is kérni egy formanyomtatványt a postán és értelemszerűen kitölteni azt.

Mellékelni hozzá egy fotót, amin a haj (akinek van) nem takarja az arcot és a szemüvegkeret sem a szemet/arcot, ezt esetleg érdemes levenni (sőt le kell venni). Méretre kivágni, hozzáragasztani a nyomtatványhoz (jó irányban) a kis öntapadós lyukhoz.

Eldönteni, hogy

-személyes okmányt küld be az emberlánya igazolásként, hogy ő az ő, aki a fotón van és akkor a csatolt okmány formáját és sorszámát a nyomtatványra ráírni

vagy ha nem akarja okmányait postázni, attól félve, hogy jaj elveszik, soká jön vissza stb.

-találni valakit (nem rokon), aki igazolja, hogy ő az ő, aki a fotón van és azt a részt az igénylőn kitölteni, aláírni

Befizetni a postán 50 ropogós angol fontot és az erről kapott igazolás számát feltűntetni a megfelelő rublikában, valamit az igazolást is csatolni.

A lány egyértelműen a tegyük be a magyar személyi igazolványt a borítékba a jogosítvány mellé igazolásnak részt választotta, mert most mit futkosson valaki után, aki ismeri és igazolja őt?

És a legfontosabb, a cserélendő, régi magyar vezetői engedélyt beletenni a borítékba minden mellé és a jogosítványokra szakosodott postázási formát kiválasztva feladni a DVLA címére. Majd  a postást lesni, hogy mikor hozza az új jogosítványt.

 

Na, ez kimaradt a lány életéből, mert pénteken (4-én) feladta a kupacot, aztán a következő hét olyan szinten elröppent neki jobbra és balra futkosással, hogy meg is feledkezett arról, hogy jogsi nélkül vezetget, személyi igazolványa sem kellett sok mindenre. A következő héten meg elutaztak kicsit, és mire visszajöttek (20-án éjjel), már itt is volt a visszaküldött magyar személyazonosító okmány egy levéllel, hogy hamarost érkezik majd a jogsi is, bár elképzelhető, hogy 2 hétig is eltarthat ez. 

levél

Hát ehhez képest a másik bontásra váró boríték pont a szép, új angol jogosítványt tartalmazta, 2021-es lejárati dátummal :) Összességében talán pont 2 hét volt, de semmiképpen sem tartott hosszabb ideig a feladás, adatok ellenőrzése, legyártás, visszaküldés csak ugye a lány nem volt postaláda közelben, amikor megérkezett a csudi új szerzemény, ezért nem tudja a pontos érkezését, szóval, maradjunk a 2 hét átfutási időben, ami teljesen korrekt, ugye?!

Tehát ismét el kell mondania, az ügyintézés itt a ködösben remek, időtakarékos és megbízható! Nem is érti azokat a magyar honfitársakat, akik állandóan prüszkölnek valamiért az ügyintézőkre itt.

jogositvany

A részletek angolul a direct.gov.uk/driverslicence oldalon találja meg, akinek ez fontos, de lényeges elmondani, hogy mindig adott pillanatban nézze meg a leírtakat, amikor ügyet akar intézni, mert változhatnak a dolgok (folyton változnak). És azt is megjegyzi azért csendben, hogy a fent említett oldal valahogy már most mást tartalmaz, mint 2 héttel ezelőtt, amikor a saját dolgait intézte. Sőt még a lehívott formanyomtatvány is máshogy néz már ki (!?!) vagy csak most rossz oldalt néz itt nagy izgalmában, hogy van új jogosítványa?!

A lényeg, hogy valószínűleg semmit sem bonyolítottak rajta, hanem még egyszerűsítették is az ügymenetet, elnézve a kitöltendő új nyomtatványt. Szóval, bárki, aki le szeretné cserélni a magyar (EU) jogosítványát ne késlekedjen.

Ja, és mielőtt elfelejti, az itteni jogosítványt személyi azonosítónak is használják, van rajta lakcím (ezt azoknak említi meg, akik aggódnak, hogy otthon hogy is igazolják, hogy külföldi autóval járnak Magyarország útjain) :)

 

Advertisements