Tags

, , ,

Furcsa ezt mondani, de már a budapesti közlekedésre sem tudna az elmúlt évek alapján rosszat mondani! Vagy jó helyen lakik, ahonnét 3 busszal is igen remek célállomásokat lehet belőni további jó csatlakozással a város többi része felé, vagy tényleg nagyon összeszedetten csinálták meg a hozzáértők azt a rendszert. Szóval, jó!

Metro - AmszterdamMasik metro - Amszterdam

 

Villamos Amszterdam

 

 

 

A ködösben gondjai voltak az előző lakáshoz tartozó 20 percenként járó busszal, mert volt bizony, hogy 1-1 járat kimaradt és sok percet kellett állnia a megállóban, mire bejutott a nem túl messze lévő városba (egyszer gyalog is elindult és 1,5 óra volt lassú sétával). Azóta máshol laknak, a buszközlekedés valamivel jobb, de ott van a közelben a vonat is, amire aztán semmi panasza nem lehet (tiszta, csendes, kényelmes). Szóval, erre is azt kell mondja – jó!

Amikor meg kirándulni vannak, akkor meg szeretik kipróbálni az adott ország mindenféle eszközét a közlekedésre, mert jópofa és másabb az általában megszokotthoz képest.

Itt a tulipános országban egészen egyszerűen és kényelmesen, jól szervezetten lehet eljutni A-ból B-be. Sőt az emberlánya még azt is kiválaszthatja, hogy 1 óra alatt buszozik a célállomásra vagy felszáll a vonatra és pikk-pakk ott van – bár ahhoz előbb egy vonatállomásra kell eljutni.

Irany Haga busszal 

 

Hagabol vissza vonattal

Amúgy érdekes, mert busszal eljutni Hágába a szállodától kb. 1 órás utazás és 4 pénzbe kerül fejenként. Vonattal átsuhanni Hágába kb. 15 perc és 3,50 fejenként, viszont  a vonathoz eljutni szállástól 2 pénz. Szóval valójában egy picivel drágább, viszont jelentősen gyorsabb, ha csak a menetidőt nézzük és a csatlakozást nem vesszük figyelembe. Buszozni is jó volt, de vonattal is élmény menni.

Mivel már tavaly is töltött itt pár napot, ezért igazán ismerősnek mondhatja magát a helyi közlekedésben, bár még mindig nem értik az akcentusát, amikor a visszafelé jegyet kéri Leiderdorp Rijnland Ziekenhuis (kórház) felé… Mindegy, eddig még mindig sikerült leszállnia és jegyet is vennie, több alkalom már úgy sem lesz :(

Sprinter Gouda iranyaba

ment ám gyorsabban is kicsit :)

Szóval tömegközlekedést használni a sajtos országban nagyon kellemes.

Aztán még van az autós és autóval kombinált városi tömegközlekedés is.

Amszterdamba végül autóval mentek most 2x is, mert nem is tudják, hogy miért…Talán mert ketten már egyszerűbb és gyorsabb vagy valami ilyesmi indok miatt.

Első alkalommal egy városközponti parkolót találtak, ahonnét már semmivel sem mentek tovább, csak gyalog sétáltak le-fel-körbe-keresztbe a csatornák körül a városba. Aztán persze az esti fizetés a kasszánál nem volt túl boldog pillanat, bár tudták, hogy Amszterdamban nem 2 fillér lesz a parkolás. (7 órára € 40 ugrott ki a kezükből).

Másnap már egy P + R parkolót kerestek, meglepő módon, ez sem volt nagyon messze a városközponttól. Viszont ehhez a jegyhez kaptak fejenként 2 x 1 órás utazásra alkalmas (chip)kártyás jegyet, amivel beljebb juthattak a város közepe felé. Ez a kártya érvényes volt mindenre, akármivel mehettek volna, busz, metró vagy villamos, amihez kedvük lett volna 1 órán keresztül.

Kedd délelőtt nem sokan voltak a buszon a város irányába (bár este sem visszafelé)

Este visszaadták a parkolóban ezt a két jegyet és kifizették a 8 órás parkolást, aminek az ára € 8 volt!!! Teljesen jó ár és még tömegközlekedés is volt benne. Teljesen jó ár, ebben egyet lehet érteni, nem?!

Minden jármű, amit kipróbáltak tiszta volt (bár az egyik busznak kicsit firkás volt az üléstámlája) és mindegyik időre jött, kényelmes és kellemes utazásokon van túl a lány, szeret felfedezőútra indulni…

Gyalogosként, ahogy ezt már tavaly is említette, kicsit életveszélyes, mert a biciklisták hajtanak, mint az őrültek és még fényvisszaverős mellény sincs rajtuk. Sőt fejvédőt is csak egy családon láttak :)

Már a fényképeket is feltöltötte az albumba, így van télapós, hágai, amszterdamivegyes, goudás meg alkmaari képkupac is, ha esetleg érdekli a T. Olvasót.

egy régebbi kiadású vonat...

Advertisements