Tags

, , , , , , , , ,

Délelőtt folyamán pár érdekes jelmezes gyerkőt láttak városszerte, ahogy sétálgattak Amszterdam utcáin. A Zura meg a lány már megszokták az ilyen furaruhás emberek látványát a ködösben és mint tudjuk, Amszterdam is egy elég vidám egy város…

De egyre több jelmezes kiscsákó jött velük szembe, végül kitalálták, biztos valami egyházi ünnep lehet, mert a templomból is áramlanak ki a szülőkkel.

-majd megnézzük otthon a neten, mi is van ma – nyugtázták és mentek tovább, de nem kellett sokat várni a megvilágosodásra, mert belecsöppentek a forgatagba. A forgatagba, ami a Mikulás érkezését ünnepelte Amszterdam egyik főterén, hangszórókból áradó vidám zenével, vidáman éneklő tömeggel.

Igen a Mikulást!!

sintinamsterdam

Sinterklaas november második felében érkezik Spanyolországból egy csudiszép gőzhajóval és az ő segítőjével Zwarte Piettel (azaz Fekete Péterrel), bár ebből, ha jól látták, akkor több is van az egynél.

Innét kezdve egészen december 5-ig Mikulás Híradó van a tévében, valamint járja az országot és mindenfelé megajándékozza a jó gyerkőcöket. A rosszakat pedig egy puttonyba teszi és elviszi Spanyolországba, ami azért valljuk be, annyira nem is hangzik rosszul!?!! :)

Igazából december 5-én este van a nagy Mikulás buli, amikor is éjjelre illik a kikészített fapapucsba répát tenni, hogy a fehér ló is kapjon valamit, aki segíti a háztetőkön való közlekedést a fehérszakállúnak.

sintinamsterdam-11

December 6-án pedig elhajózik (valószínűleg vissza Spanyolországba a rosszgyerkőkkel együtt).

Hollandiában ez nagyobb ünnep, mint a karácsony.

Kár, hogy erről az ünnepségről nem hallottak előbb, mert akkor a kikötőben kezdik a napot, hogy megnézzék az ünnepi érkezést, vizisíző Fekete Péterekkel és zenés, mulatozós köszöntéssel, a kívánságokkal teli lufik elengedésével. Aki erre jár következő évek novemberében, tessék megnézni a Mikulás érkezését, mert csudi buli… :)

További információ a Sint in Amsterdam oldalán

sintinamsterdam-13

Majd, lesznek még képek az érkezésről, csak netakadozás miatt nem egyszerű a feltöltés…

Advertisements