Tags

, , , , , ,

Miután rájöttek, hogy nem ment ezt nekik már hétfőn délelőtt sem, hogy a homokba rajzolgassanak és néha megmártózzanak a tengerben, ezért azt a találták ki, hogy kedden városnézéssel kezdik és utána indulnak neki strandoló nyaralót játszani.

Ravenna-2

Már este kinézték a menetrendből, hogy mikor lesz busz, ami beviszi őket Ravennába, így a reggelivel igyekezni kellett, hogy a fél tízes járatot elérjék, mert csak óránként járt a busz. Szóval ehhez időben kelni kellett, reggelizni megfelelő tempóban és már indultak is Ravenna felfedezésére.  Ez a baj a nem tengerparton fekszenek és lógatják a lábukat nyaralással, hogy mindig kelni kell időben ahhoz, hogy láthassák, megismerhessék a környéket. Persze, ilyenkor fogadja meg a lány századszorra is, hogy akkor holnap most már igazi nyaraló lesz és sehova sem megy, csak a homokig, a nyugágyig, meg a bárig és pihen és pihen és pihen… De aztán mindig más lesz belőle, ahogy most is.

Ravenna-8

Szóval kiálltak a szálloda elé a megállóba és várták a buszt, ami kicsit késve érkezett, de aztán rájöttek, hogy miért is volt így. A buszon úgy érezték magukat, mint valami családi vacsora kellős közepére csöppentek volna bele. A buszvezető szinte minden felszálló utassal (akit ismert már korábbról) remekül elcsevegett, sőt még a megállóban maradókkal is váltott pár szót. Két megálló között meg a körülötte ülőkkel trécselt :)

Hogy is van az kiírás a budapesti buszokon, a sofőrrel menet közben beszélgetni tilos! – vagy mi?! :)

Na, itt nem volt kiírás, ha volt is, figyelmen kívül  hagyták és a diáklányok, az anyukával jött kisfiú, az anyuka és az idős házaspár is az ülésükről “kiabálva” beszélgettek a sofőrrel, kacagtak és jól érezték magukat.

Végül Ravennában is beértek és a Zura meg a lány megkezdhették a város felfedezését.

so hot!! :) :)

 

Melegebb volt ugyan, mint hitték, és a délutáni visszabuszhoz eléggé elcsigázottan vánszorogtak oda. Igaz, egész ügyesek voltak, mert a betervezett útvonalat és tempót nagyjából sikerült tartaniuk, de tudták, hogy még másnap is vissza kell látogatni a városba, hogy folytathassák a nézelődést. Azt is tudták, hogy azért a másnap sem lesz elég, de sajnos annál több napjuk nem volt Ravennára.

Ravenna-23

Így az első ravennai városnézős napon sikerült megnézniük az egyik legöregebb templomot Európában (San Giovanni Evangelista) (bár ezt csak az olasz sorok között találták meg egy kiírásban a templom falán).

Besétálták a főteret, próbáltak elveszni kis utcákban, hangulatos kávézóban falatokat kóstoltak, és szájukat tátották a sok mozaikot látva a Basilica di San Vitale és a Mausoleo di Galla Placidia falain (meg mindenhol). Nem kevés apró kőkocka volt ott mindenfelé, ami csodás képeket varázsolt a falakra városszerte, tudtak ezek a rómaiak… :)

Ravenna-48

Az aznapi utolsó állomáshelynek betervezett Palazzo di Teodorico sajnos zárva volt (vagy csak ebédszünet) ezért azt a másnapi meg kell még nézni listához írták és elindultak vissza a buszhoz.

Palazzo di Teodorico

Amint megérkeztek a szállodához, 2 perc sem kellett nekik, már indultak a partra, mert most úgy érezték, hogy muszáj belevetni magukat a tengerbe és a napi sétát kipihenni egy kicsit.

2-3 órát ott lébecoltak a parton, majd szépen összeszedték magukat és vacsorához öltözve elindultak étek után nézni. Ami nem is volt annyira egyszerű, mert a szállodák ugyan üzemeltek és hozzájuk tartozó éttermek is, de az üdülőrészen más nyitvatartó étterem, pub, pizzázó nem volt. Illetve, ami volt, azok 7 körül bezártak, még a kisbolt is, ahol esetleg éhenhalás ellen valami falatot találhattak volna. Annyit mentek, hogy már előre lejárták (ha még a délelőtti városban mászkálás nem lett volna elég hozzá) a vacsorát és még utána vissza is kellett sétálni a szállásig. Persze, autóval is mehettek volna, például egyenesen valami zsúfoltabb helyre, de ők szeretik a kihívásokat és ezt is simán túlélték.

Ravenna-94

Végül találtak egy kellemes éttermet, ahol a vacsora mellé még szúnyogriasztó spray-t is felszolgáltak (térítésmentesen). Így nagyjából csípésmentesen, de jóllakottan álltak fel az asztaltól, hogy visszabandukoljanak a szállásra.

Altatni nem kellett őket, elég hamar lekapcsolták a kislámpát az ágy mellett…

Ravenna felfedezéséről további fényképeket a falatos tányér alatt talál a T. Olvasó :)

Advertisements