Tags

, , , , ,

kapu-47

Erdélyben, Székelyföldön járva kínos-e, ha az emberlánya nem találja a híres kapukat!?

Igen, az! Ez nem is lehet kérdés…

Főleg, ha ezt még be is vallja, hogy  azon az állomáshelyükön már a harmadik reggel virradt rájuk, amikor még nem találtak oda a kapusorhoz, ami Orbán Balázs sírhelyéhez is vezet.

Jó, mentségükre legyen mondva, hogy egyik délelőtt már majdnem ott voltak, csak esőbe fulladt a nap (egyetlen esős pár óra a sok napsütéses nap között), amikor inkább továbbautóztak a másik irányba, hogy azt a végét is megnézzék a szegletnek.

A második nap, meg csak simán túlhajtottak az egészen kis jelzőtáblán, hogy itt hirtelen jobbra kéne fordulni, ezért nem is fordultak jobbra, csak simán mentek tovább, felfedezni a rájuk váró dolgokat.

DEEE a harmadik reggel, amikor már továbbutazóban voltak a következő állomáshelyükre, óvatosan hajtottak és bekanyarodtak ott jobbra és sikerrel jártak…

Persze, az út során sok ház előtt állhattak volna meg, hogy azt is, azt is, meg még azt is, hadd fotózza le a lány, de olyan kínos magánlakok kerítését, kapuit fotózni. Így leginkább a mozgó járműből lőtt párat, de Szejkefürdőn aztán jól körbejárhatta a szépséges Székelykapukat (fotózott is, a képre kattintva láthatók azok is).

kapu-50

Házat mindenütt találsz, de hazát csak itthon

"A kapu sokat elmondhat a házigazdáról: tanúsíthatja rendszeretetét vagy árulkodhat hanyagságáról." (Jávor-Küllős-Tátrai 1978:160) Az erős, szép kapu csinos és gondozott háztájat sejtetett, valamint az első percben jó benyomást keltett a belépő vendég szemében. Minden egyes elkészült székelykapu műremek, egyedi a maga nemében. Az erdélyi magyarság számára a hovatartozás jelképe. Társadalmi szerepe is jelentős, a székelyek dolgos életének a része, szereplője a székelykapu.
"A kapu kiút az életbe és határ a porta és a külvilág között. Megálljt parancsol a betolakodónak és kitárul a jó szándékkal bekívánkozó előtt." (www.kiszely.hu) – Forrás: wikipedia

Kapcsolódások:

Orbán Balázs – majd a wiki megmondja

Szejkefürdő – tourinfo.ro

Advertisements