Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Nem titkolt szándékuk az volt, hogy felkeressék és körbejárják Erdélyt. Azon belül azokat a  régvolt magyar kastélyokat is, amiket  Horváth Hilda -  RÉGVOLT MAGYAR KASTÉLYOK könyvében megtaláltak (mármint erdélyi viszonylatban, mert van ám benne máshonnét is).

Persze céljuk nem az összes kastély felkutatása volt, de próbálták tartani az amennyit csak lehet –et.

Sajnos, nem mindegyiket találták meg, amit bejelöltek maguknak a térképen a könyv alapján.

regvolt-109

Nem mindegyikhez jutottak közel, de alapvetően nem mondhatják csalódottnak magukat az elért eredménnyel.

regvolt-2

Első állomásuk a határtól kb. 240 km-re lévő Gyaluban volt, ahol persze rögtön csalódniuk kellett, mert a kiszemelt Rákóczy-várkastély nem volt igazán megközelíthető. Sőt egyáltalán nem volt az.

Mondjuk, Válaszúton a br. Bánffy-kastély sem sorolható azok közé a kastélyok közé, amikhez közel lehetett férkőzni.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy voltak helyek, amiket a navigáció sem akart megtalálni, de a térkép és a megtalálni akarás sokat segített.

Volt olyan hely is, amit ugyan megtaláltak, egészen közel lehetett menni, de sajnos szinte semmi sem maradt a helyből, mint Kendilóna gr.Teleki_kastélyánál. Ott mondjuk, legalább megfalatoztatták azt a kis fülét-farkát csóváló csudi kiskutyut, aki örömében nagyon körbeugrálta őket (mire nem jó, egy tegnapelőttről megmarad zsemje a kesztyűtartóban!?).

regvolt-9

Első igazi sikerüket Bonchida gr. Bánffy-kastély hozta, ahol 2 lejes fejenkénti belépővel belülről is megérinthették a történelem apró részeit.

Ráadásul itt látták azt is, hogy nincs elhagyatva a “rom”, hanem építkezés, konzerválás folyik, a frissen örömapává avanzsált Károly herceg támogatásával.

regvolt-44

Szentbenedek, szebb időket látott gr. Kornis-várkastélyát is egészen könnyen megtalálták és egész sok megmaradt még belőle. Abban viszont teljesek biztosak lehettek, hogy egy ideig vesekő problémájuk nem lesz, mert az út, az gyógyhatású készítmény és bizony kipróbálás előtt lehet, hogy gyógyszerészüket vagy kezelőorvosukat nem ártott volna megkérdezni (ez itt a vicc helye, de tényleg rázott rendesen).

regvolt-55

Árokalja kerítéséhez érve egy pillanatra elbizonytalanodtak, mert mindenféle fura szó volt románul kiírva az autóból nézve. Az épületet sem látták csak messziről és egy másik ház, kerítés és növények takarták. Végül a Zura csak odaballagott a zárt kapuhoz és ott csengetett a portásnak, aki pár Lejért fejében adott nekik belépőt, amivel bejárhatták a kertet és gr. Bethlen-kastélyt is megszemlélhették kívülről. Amúgy, ha jól értelmezték a feliratokat, akkor jelenleg a Babes-Bolyai Egyetem Francianyelvűség Központja működik ott (vagy mi).

Árokalja / Szolnok-Doboka vármegye / gr. Bethlen-kastély   http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rokalja

Bethlenben sem jártak sok sikerrel, mert ott is jól körbe volt zárva a kastély épülete.

Bethlen / Szolnok-Doboka vármegye / gr. Bethlen-kastély

Az Ugron-kastély Fiatfalván is bizakodással töltötte el őket, mert ugyan nagyon közel nem tudtak menni az épülethez, de úgy látták, itt is készül valami felújításszerűség. Bár sajnos a frissen rakott tetőszerkezetet valószínűleg az 1817-es fal nem egészen bírja el, de talán gondját viselik majd idővel. A nyomok legalábbis építkezésre, felújításra utalnak.

regvolt-118

Keresd lett talán a szívük csücske hely!!

Ugyan messziről itt is azt hitték, hogy nem lesz bemenet, mert bizony lakatot találtak a kerítésen. De jöttükre pikk-pakk megjelent egy őr-bácsi, aki ugyan folyamatosan románul magyarázott nekik, 1-2 tört magyar mondatot, szót beleszőve beszédébe, és olyan lelkesen nyitotta a kaput, hogy ebből tudták, itt majd nekik kell valami összeget a végén  kitalálni… Mit bánták ők, kultúrára nem sajnálták sosem a pénzt, legyen az akár kicsit feketén szürkén odakerülő összeg (elvégre húsvéti időszak volt, mindenkinek jár egy kis mellékes, vagy mifene).

regvolt-171

Szóval a bácsi kitárta a kapukat és biztatta őket, hogy menjenek és fedezzék fel bátran az egész kastélyt. És ők bizony nem tétováztak, mentek és ahol lépcső volt ott azon, ahol meg nem, anélkül másztak fel, hogy a régmúlt időkbe kicsit visszatekinthessenek. Itt is építkezés-szerűség nyomait látták, bár az annyira nem volt egyértelmű, hogy egy régen megkezdett panzióvá alakításról van szó, amit időközben pénzhiány miatt félbehagytak. Vagy esetleg egy most induló felújítás kezdeti elgondolását látják.. De bíznak benne, hogy idővel majd valami jó dolog sül ki belőle. Bár a bácsi valami ott lakásról is beszélt, mert a Bethlenek visszatértek, vagy valami ilyesmit szedett ki a Zura a román szavakból.

Nem ők voltak az egyetlen, akik bejöttek azon a lelakatolt kapunk a bácsi segítségével és ezért nem fogták vissza magukat, úgy bejárták az aljától a végéig az épületet, hogy nem nagyon maradt ki talán egy sarok sem, csak a pince.

Az utolsó napon, illetve 140 km-re Nagylaktól még próbálták megnézni Soborsinban a kastélyt, de teljesen reménytelen volt a helyzet, így igazából csak a növényeket látták a kerítésen keresztül, az épületet nem nagyon.

regvolt-188

El lehet mondani, egyik tervük egészen jól sikerült, hogy ezeket a régmúlt kastélyokat valamennyire bejárhatták, megnézhették, esetleg a végső romlás előtt még emlékfotót készíthettek róluk.

A kastélyokról és/vagy településekről  bővebb leírást a szövegbeágyazott város/településnevekre kattintva talál a T. Olvasó, általában wikipedia oldalhoz irányítva. További leírást pedig a RÉGVOLT MAGYAR KASTÉLYOK (Horváth Hilda) könyv lapjain.

A blogban csak a Zura  és a lány élményei, nézőpontjai vannak leírva…

További képeket pedig a kastélyok nyomában akcióról a fényképre kattintva találhat, akit az érdekel.

regvolt-191

Advertisements