Tags

, , , , , ,

Közel 1 hetet töltöttek Erdélyben. Jó volt nagyon! Szerencséjük volt az időjárással, nem fáztak (ott is éppen az áprilisi nyár tombolt).

Nem tudja, miért, de nehezen engedett a Zura kérésének, hogy menjenek már el és nézzék meg az erdélyi csudi tájat. Lassan 10 éve tologatta ezt a kirándulást, de most végre eljutottak és örül, hogy a Zurával tartott!

Milyen is volt??

Nehéz ezt szavakba önteni, főleg úgy, hogy ne bántson meg senkit, de azt elmondhatja, hogy Erdély után pont az az érzés fogta el, mint annak idején India után: Mindenkinek el kellene mennie és meg kellene tapasztalnia, látni az ottani dolgokat, dombokat és vizeket, érezni az illatokat, az ízeket és mindent, az ottani emberek magyarságának szívből jövését, a magyar hazába vetett hitüket.

Igazából, nem is gondolta ezt végig, csak ott szembesült a ténnyel, hogy igen, azok a városok, falvak bizony színmagyar területek ott Románia közepén (92-95%-os magyar lakosság)! Hogy ez mit is jelet?!  Magyarul vannak a feliratok az üzleteken, sok-sok magyar terméket árul a CBA ottani üzlete, a könyvesboltban is minden magyarul szól, hetilapok, havilapok és még sorolhatná. Egyszóval minden magyarul zajlik (persze, románul is, mert az meg előírás).

És az a beszéd!! Az valami lenyűgöző, ahogy beszélik ott  a magyart!!!

Szóval, Erdélyben járni, találkozni az ottani élettel, feldolgozni és beszélni róla, az nem egyszerű ám …

feliratok1

Kapcsolódások:

Erdély – majd a wiki megmondja

Advertisements