Tags

, , , , , , , ,

Amikor utazgatnak, valahogy fontosnak érzik, hogy kipróbálják a helyi tömegközlekedési eszközök egy részét. Leginkább a villamosokra hajtanak, de nem mindig van lehetőségük azon utazni, olyankor azért a busz vagy a troli is megteszi.

Most is úgy voltak, hogy kicsit tömegközlekednek a kolozsvári járatokkal. Buszt fogtak, bár az egyik irányba elég sokat kellett várniuk a kiírt érkezéshez képest. Visszafelé már szerencsésebbek voltak, mert bent állt a végállomáson a busz, csak fel kellett ugrani és hamarost indult is. Persze, mindkét irányban tömve volt, de 10-20 percet kibírnak állva, még akkor is, hogy egész nap lejárták a lábukat városnézés közben.

kozlekedes-4

Megkérdezték a szállásukon, hogy hol találják azt a járatot, ami nekik a legjobb lenne a célállomásukhoz meg azt is, hogy lehet jegyet venni és már indultak is neki a kalandnak. A megállóban egy bódé volt, abban ült egy hölgy és ott lehetett 3,50 Lejért darabját megvenni a jegynek, amit kétszer lehetett használni. A buszon ugyan a többiek szóltak nekik, hogy nem kell két külön jegyet használni, mert ketten vannak, elég csak az egyiket kilyukasztani mindkét végén és akkor visszafelé meg majd a másikat megint mindkét végén. Hát így tettek.

Visszafelé a maradék egy jegyet lyukasztották ki kétszer, de valószínűleg nincs ezzel baj, mert az ellenőr is elfogadta.

Ja, igen ellenőr volt a buszon, nem kicsi felhajtással (vagy legalábbis magyar szemmel nézve nem kicsi).

kozlekedes-11

Az egyik megállóban szépen megállt a busz, de csak az egyik ajtaját nyitotta ki (ott szállt fel egy ellenőr). Közben ők látták, hogy a megállóban áll elég sok rendőr, fényvisszaverő–mellényes férfi és még pár másfajta egyenruhás ember is. Akkor kezdtek aggódni, hogy talán nem is ellenőr szállt fel a buszra, hanem valami egyéb baj lehet, mert máskülönben miért lenne ennyi hatósági egyén a megállóban.

Pár percig vártak és egyszercsak elért hozzájuk is az ellenőr, a jegyüket érvényesnek találta és haladt tovább a busz végéig, hogy mindenkit ellenőrizzen.

Addig a busz sehova sem ment, egy ajtót sem nyitott ki, míg az ellenőr nem jelezte a sofőrnek, hogy leszállna, mert befejezte az ellenőrzést. Senkit sem szállított le, senki sem kötekedett, mindenkinek volt ezek szerint jegye/bérlete ezen a 24/B járaton…

A buszon csak 1 ellenőr volt, bár a megállóban egy egész “századnyi” segítője várta, hogy mi történik ezen a buszon (meg valószínűleg majd a következőn és így tovább).

Érdekes volt, meglepő és nagyon pozitív élmény (tanulható-tanítható lehetne).

kozlekedes-12

Mondjuk, a ködösben meg vidéki lévén fel sem szállhat a buszra jegy megvásárlása (vagy bérlet felmutatása) nélkül, amit a buszvezetőnél intéz. 

Párszor utazott éjszaka buliból hazafelé, na ott volt ilyen készültség a városi megállókban, hogy a rendőrök és egyéb őrök körbevették a buszt, amíg az utolsó utas is fel nem szállt és meg nem vette a 3 fontos jegyét a járatra.  Első alkalommal kicsit megrémült a sok egyenruhástól, de alapvetően az ő érdekét és a balhémentes utazást szolgálták…

Budapesten mostanában nem nagyon látott ellenőrt csak a metrónál, de buszon és villamoson nem (mondjuk, neki nincs baja az ellenőrökkel, mert mindig van érvényes valamilye, ami az utazásra jogosítja :) :) .

Ott, ahol a T. Olvasó közlekedik, hogy vannak ezek az ellenőrzési dolgok??

 

Advertisements