Tags

, , , , , , , ,

… a ház elejét, mert, ha néha-néha Magyarországon járnak, akkor bizony ott is mászkálnak erre-arra-amarra, nemcsak a ködösben csodálják a fűt-fát-virágot és kastélyházkerteket, hanem kishazájukban is!

Így tették ezt a mostani hétvégén is.

travel-8

 

Igaz, szombaton nem volt sok idejük, de azért minden tőlük telhetőt megtettek, még az autópályán is megküzdöttek a hatalmas szélviharral, hogy kicsit kirándulhassanak a fővárosban.

(Bpool) Gabi ajánlásával vették nyakukba a várost. Kispirost a Corvin (ma hogyhíjják áruház ?? ) előtt hagyták a Balahán és onnét sétáltak el a Király utcáig, ahol először is egy kis koradélutáni ebéddel kezdtek (mint mindig) és 2 lépéssel arrébb pedig már ott is voltak az első célháznál.

Ház, igen, mert most hétvégén tartották Budapesten a

“száz évben egyszer

ötven nyitott ház

budapesten*

2011. április 9-10.”

elnevezésű nagy házlátogathatósági rendezvényt! (valamiért ma már nem működik a link, de talán egyszer újra működik majd)

travel-10

És rögtön az első háznál (Király u. 67./Hársfa u. 56.) a lépcsőházon és a pincén kívül még lehetőségük volt egy közel 167 m2-es lakást összemászkálni. A lakást elvileg 45 millióért árulják, kár, hogy penészesedik a fürdőszobában a plafon…

Bejárták a pincét, bár a lány régen egy belvárosi házban lakott, szóval eléggé ismerős elrendezés volt neki, ahogy a lépcsőház és a gangok is, de azért élmény volt nagyon! És az is, hogy megtudták, hogy miért is lőtték ki a ház egyik sarkát 1956-ban, meg azt is, hogy a nagyvezír érkezése előtt pikk-pakk hogy rázták rendbe a ház kinézetét. Azt is kiderítették, hogy miért volt szükség a hatalmas vízpumpára a pincében…(“ha valaki érezte már a padláson szárított ruhák illatát és a pincében szárított ruhák szagát, akkor az tudni fogja a miértjét a pumpának” – idézet a bácsitól, aki a sok érdekességet mesélte).

travel-33

Következő állomásukat az utca végére elsétálva találták meg (Király u. 102./Rózsa u. 49.), ott meg remek keresztrejtvényt rajzoltak az udvar kövére, de az információt sajnos csak olvasva tudták összeszedni a házról.

Kicsit elidőztek abban a házban is és nézegették a kiírásokat a falon és az emeleti fotókiállítást és egy kis fekete-fehér filmhíradót is, amiben akkor pont a mozgás fontosságáról beszélt egy nagyon erősen cigarettázó bácsi (kb. a hetvenes évekből és utána az Egy, kettő, három, négy, mély lélegzetet végy… dalocskával buzdították a népet mozgásra).

travel-61

A harmadik célház kicsit arrébb volt, de még idejükbe éppen belefért, hogy elballagjanak a Fáklya Klubhoz, hogy bejárják azt az épületet is. Bár éppen majdnem rájuk szakadt egy kupac üvegcserép, de szerencsésen megúszták a többiek is sérülés nélkül (mert a huzat nagy úr).

A három 100 éves ház után még kicsit andalogtak a körúton, nézelődtek, fotóztak, szemlélgették a koraesti pesti életet (találtak egy angol rendszámos nagy autót, csak hiányzott róla a TAX korong, amit eléggé furcsállottak) és már rohanniuk is kellett egy találkára, mert nem sok szabad percük van kettesben :) Ahogy éppen most is vagy 5 napig nem látják majd egymást a Zurával brüh, de azért még ott volt a vasárnapi csudi kirándulás…

travel-101

A csengők alatt további fényképek a budapesti kirándulásról, akit érdekel esetleg.

*kicsivel van a plakáton, ezért itt is kicsivel lett.

 

Advertisements