Tags

, , , , ,

Hogy Magyarországon mennyire ismert a Cheddar sajt, azt a lány nem tudja, de azt igen, hogy itt a ködösben ez a sajt a SAJT! Így nagybetűkkel. Hát, a lány eléggé sajtzabáló, de azért nincs annyira oda érte, néha eszi ezt is, amikor úgy hozza a sors.

Cheddar sajtot gyártanak szerteszéjjel a világban (Kanada, Ausztrália, stb.), de olyan Cheddar-t, amit a Cheddar barlangban érlelnek, azt csak itt a ködösben, leánykori nevén az Egyesült Királyságban készítenek. Méghozzá Somerset megyének Cheddar (nevű) városkájában. Bizony!

Az egyetlen Cheddar ami Cheddarban készül  :)  Egy egész tömb 28 kg-t nyom :)

De igazából nem is a sajtról akart ő beszélni, csak mindig elkalandozik a lényegtől, ha kajáról van szó…

A lényeg az, hogy február egyik szombatján igazán tavaszias időre ébredtek és mivel ezt tudták előre, hogy tavaszias lesz a szombat, ezért megszervezték, hogy végre elkirándulnak egy kicsit valamerre, mert idén még alig mozdultak ki a környékről (ok – ok, a január eleji kirándulással még mindig adós).

cheddar (3)

Szóval, szombaton reggel jó korán összekészültek, felvették Ágocskát és már gurultak is Cheddar felé. Nem, nem sajtot mentek kóstolni, bár az is sikerült, hanem csak kirándulni szerettek volna egyet a jó időben megint arra. Igen, megint, mert már voltak egyszer megmászni a nagyon sok lépcsőt felfelé, ami most sem volt kevesebb és most sem volt könnyebb feladat (sőt, azóta korosodtak is), és megint szájat tátani a látványtól, ami eléjük tárult. Most még a sajtgyárat (Cheddar Gorge Cheese) is megnézték és falatoztak az ízesített sajtokból. Ki mondta, hogy ez a sajt nem jó?!! Az olivás és portóis fennnnséééggess!!!

A barlangba valahogy most sem jutottak be, mert elették az időt a helyi kis kocsmában ételbárban, de tudják, hogy majd még egyszer (kétszer, párszor) visszatérnek úgy is Cheddar utcáira, barlangjaiba (is).

mi más: cheddar sajtos töltött burgi...

Kicsit jártak-keltek, hegyet másztak, bár nem úgy, mint a többiek, akik igazából is hegyet mászni mentek oda, nézelődtek, kóstolgatták a helyi sajtot, virágokat szagolgattak, kacsákat rémisztgettek majd továbbgurultak a közeli Weston-Super-Mare (furanevű) kisvárosba. Ott a parton sétáltak egyet, megnézték a felhők mögött bujkáló nap—lementét  (fish&chipet és kis fánkot faltak). Felfedezték a tengerparti város előnyeit (játékautomaták és beltéri vidámpark) és végül a friss tengeri levegőtől elpilledve hazakocsiztak.

cheddar (57)

Vasárnap egész nap esett, szóval igazán jól értesültek voltak az időjárással kapcsolatban, sőt szerencsések is!

Jön a tavasz, beindul az NT szezon!!!

cheddarb

A fotóra kattintva a kirándulás többi fényképét is megnézheti az érdeklődő…

Somerset – Lapszélen

 

Advertisements