Tags

, , , , , , , , , ,

Nem egyszerű nyilvánosság előtt beszélni, ezt tudhatja mindenki, aki már próbálta, talán az is sejti ezt, aki még nem próbálta.

A lány is próbálta, a középiskolában saját maga írt búcsúbeszédét olvasta fel, mert Anna néni megkérte erre a feladatra és vállalta. Remegett (a hangja is), de túlélte.

Ahogy azt is, amikor rádióban beszélt. De ezek csak apró “önvállalós” pillanatok csak és nem sokszor fordul elő.

Aztán ott vannak a műsorvezetők, énekesek stb., akik rendszeresen nyilvánosság előtt énekelnek, beszélnek, élnek. Na ők külön kategóriába tartoznak, mert ugye teljes mértékben maguknak választották ezt az életformát.

De mit csináljon az ember akkor, ha beleszületik abba, hogy beszélnie kell? Elvárják tőle, hogy a néphez szóljon, hogy bátorítsa őket, megosszon velük örömöt, bánatot, harcba hívja őket a hazáért…?!

Nem egyszerű a királyok élete sem. Főleg, ha beszédhibás a királyfi(a).

VI. György beszédproblémáját bemutató The King’s Speech (A király beszéde) című zseniális filmet nézték meg szerda délután. Colin Firth megint nagyot alakított, bár Geoffrey Rush is megérdemel egy szobrocskát (a lánytól mindenesetre kapnak, mindketten).

Volt néhány zseniális kameraállás is, szóval arra is oszt egy szobrot (ez már rögtön három, amit így első körben illene kapnia majd a filmnek és akkor nem is beszélt az anyakirálynét alakító Helena Bonham Carter játékáról) és amúgy is nagyon szereti a történelmi filmeket.

Kötelező megnézni – kategóriába tartozó film! Februártól otthon is adják a mozik, tessék menni és megnézni (papírzsebkendő azért legyen mindenkinél, mert hüppögni is lehet a filmen)!!

Itt az eredeti (nem Colin Firth, hanem Albert Frederick Arthur George) királyi beszéd hallható a II. Világháború kitöréséről.

The King’s Speech – imdb.com

Queen Elizabeth: [Using the name "Mrs. Johnson"] My husband’s work involves a great deal of public speaking.

Lionel Logue: Then he should change jobs.

Queen Elizabeth: He can’t.

Lionel Logue: What is he, an indentured servant?

Queen Elizabeth: Something like that.

Igen, ők nem tudnak csak úgy munkát cserélni…

Advertisements