Tags

, , , , , , , , , , ,

Igencsak korán kerültek ágyba Szenteste, nem röhög, este 7-8 körül már a takaró alatt forgolódott és próbált elaludni. Muszáj volt, mert tudta, hogy a hajnali kettes kelés és utazás után még egy egész napos kirándulás vár rájuk, tehát aludni kellett, ha nem is sokat, de egy keveset. Alapvetően, talán többet is aludt, mint amennyit általában szokott, 1-1 éjszaka alatt. Sőt még a reptérig is dobott egy szunyát az autóban és a gépen is sikeresen lebukott a feje…Valamiért, ha utazik, legyen az autó, repülő, vonat, hajó, busz elalszik (meg kéne kérdezni valakit, aki még emlékszik a régmúltra, így altatták-e őt, hogy rázzák a popója alatt a babakocsit??)

24-én éjjel (25-én hajnalban) a pontos idő rosszul volt beállítva a fotómasinkán, a valós 3:21...

2010. december 25. 03:21 – Dél-Anglia autópálya

Mindegy, a lényeg, jól kialudta magát leszállásig (azt már nem említi meg, hogy leszállás után is horpasztott, amíg a Zura a gázpedált nyomta a bérelt autóban – bakker, ez de ciki) és már ott is voltak a lisszaboni reptéren, ahol rögtön meg is lepődött, mert valamiért elfelejtette, hogy a portugálok és a ködösbeliek bizony egy óraálláson vannak. Arra emlékezett a múltkori látogatásuk alkalmából (2001/2002 szilveszter), hogy valami közel kétszáznapos csúszásban vannak mindennel (ipar és egyéb ilyen finomság). Ezt az akkori vendéglátójuk mesélte, hogy azóta utolérték-e magukat vagy nőtt ez a lemaradás, nem tudja, de most jól megjegyezte, hogy nem a kontinens időzónáját használják (bár nem hiszi, hogy az elkövetkezendő 8 évben újra járna arra, de azért most megjegyezte).

Szóval, a kocsit átvették és már indultak is egy közel 500 km-es körútra, mert volt tervük már aznapra is, hiszen még csak éppen reggeledett. Igaz, az időjárás kicsit szomorkás volt, de azért volt lehetőségük nézelődni.

a reggeli portugál módra

Találtak reggelit is (bár a gépen is ettek, de ugye a gyomruk az mindig megállítja őket) és első állomásuk a falatozás után egy helyes kisváros (Amieira de Tejo)volt, majd továbbgurultak a tériszonytató magasságú várfalakhoz (Marvao). Ott nem gondolta a lány, hogy lesz még holnap számára is, vagy akárcsak aznapi vacsi, de túlélte a városnézést itt is…

tériszony? mi az.....

Bár a Zura elgondolkodott azon, hogy mennyire EU-szabvány ez a városfal, mindenféle korlát nélkül. A könyv szerint fel lehet menni a falra és ott sem volt semmi tiltó kiírás. Szóval ők felmentek és a lány ugyan remegve, oldalra sem nézve, de mászott egy keveset ott a falon.

port (45)

Következő állomásukon (Évora) csudi ünnepi fények fogadták őket és zárt ajtók a katedrálison. De azért sétáltak egy nagyot és sajnos a téli korai sötétedés miatt be is fejeződött az első napi kirándulásuk. Visszaautóztak Lisszabonba, hogy megkeressék a szállásukat, meg némi vacsorát is magukhoz vegyenek.

Nem akartak a szállodában enni, jobban szeretnek valahova beülni a városban, de nem volt egyszerű december 25-én este 9-10 körül Lisszabonban nagyjából helyi ízeket kínáló falatozóhelyet találni. Gondolkodtak az indiaiban is, de végül egy halas étteremben találták magukat, ahol mondjuk a lány (gyomros lévé) egy hatalmas marhasültet nyomott be. Bár az kicsit rontotta a hangulatát, hogy a szemben ülő pasik tányérján teljesen másképpen nézett ki a marhaszelet, de azért megette, jóízű volt, él még és azokkal a pasikkal is egészen jól összehaverkodtak, akik a vacsi végén még  a gyümölcssalátájukat is meg akarták osztani a Zurával meg a lánnyal.

Elég hosszúra sikeredett az első napjuk, így közel a 24 órás ébrenléthez (a Zura részéről, mert ugye a lány aludt elég sokat úton és útfélen) nem nagyon kellett ringatni őket, hogy elaludjanak.

A szállásuk a Hotel Mundial volt, hát nem igazán mondhatják azt, hogy elégedettek lettek volna. De ki tudja, próba cseresznye, hátha másnak más tapasztalata lesz …

port (43)

A látott kisvárosokról, történelmi helyekről továbbra sem ír részletes tájékoztatást, ezt már mások megírták előtte és még meg is fogják. A városnevekre kattintva wikipedia információhoz lehet jutni, kattogtatott pillanatokat pedig a fénykép alatt lehet nézegetni, akit érdekel.

 

Advertisements