Tags

, , , , ,

Miből ismerhető fel egy kompon (mondjuk Calais és Dover vagy La Havre és Portsmouth között), hogy ki az angol és ki nem, anélkül, hogy hallanánk, hogy milyen nyelven beszél?!

Például abból, hogy aki tálcán eszik, az tuti a kontinensről érkezik a szigetországba. Az angolok a tálcát csak arra használják, hogy a pulttól elszállítsák az asztalig az ételt, italt, stb. majd el-leteszik valahova (általában a földre állítják a szék lábához, szerencsésebb esetben van még hely az asztalon és oda rakják).

Vagy abból, hogy a villát ki hogy használja.

Aki kanálként, ahogy az emberek nagy többsége is, vagyis belelapátolja a villa öblébe a falatot a késsel, na az tuti, hogy nem angol. Az angolok megtartották a villahasználatot olyannak, amilyennek az ki lett találva, felpakolják a hátára szépen a falatokat és utána emelik a szájhoz(ba).

… legkésőbb hozzánk szegődött evőeszközünk. Legfontosabb szerepe az étel megfogása (nem lesz zsíros a kezünk), rögzítése a kellő méretűre daraboláskor, végül pedig a falat szánkba juttatása . Az angol főúri étkezések etikettje szerint illetlenség volt a villával szúrni, vagy annak homorú felületére helyezni az ételt, ez utóbbit "lapátolásnak" minősítették. A villa domború felületére (hátoldalára) helyezve kellett az ételt szájukhoz emelni. A villa elterjedése hatással volt a kés használatának alakulására, immár kevésvé volt fontos, hogy a késsel szúrni lehessen, ezért kialakultak a lekerekített hegyű, gömbölyded késpenge-formák. Forrás: evőeszköz.hu

Persze vannak rejtőzködő népségek, akik már felvették a szokások egy részét, de azért az esetek nagyobbik százalékában ránézésre megmondható egy-egy ilyen kompúton, hogy ki az angol és ki nem. Persze a sort még lehetne folytatni, de ez a kettő a fő-fő-fő (meg persze a fura ruházkodás is segít felismerésben, bár kinek mi a fura ruházkodás, ugye).

T. Olvasó hogy fogja a villát? Hova teszi a tálcát? És külföldön élő T. Olvasó is felismeri 1-1 furcsaságból az új ország-társait az idegenek között?

Advertisements