Tags

, , ,

Nekik speciel 3 meg 1 láda.

Ez a kukák száma, amire koncentrálnia kell, hogy mit is tegyen mibe, és mikor tegye ki a ház elé/mögé. A házon kívül nem zavarja, hogy van halom kukájuk, de ezek kicsinyített változata a lakásban is ott figyel, ami viszont kicsit zavarja…

Hogy mi ez a három plusz egy?

Hát van egy fekete kuka, ebbe kerül a háztartási szemét. Kéthetente szerdánként viszik el (van hozzá egy naptár, amin jelezve van, melyik szerda, melyik kuka).

Végülis egy idő után átlátható a rendszer, ha nem, akkor online megnézhető a helyi tanács oldalán. Nagyon kis pofásan kialakított oldal, utcára és házszámra keresve megtalálható a részletes információ.

De küldtek ki értesítőt is és csak rá kell nézni a naptárra, hogy most melyik kuka is kerüljön ki  a ház elé. Zöld a hét vagy fekete, de néha kihúzza mindkettőt és akkor majd a kukások kiválogatják, melyiket is akarják…Megszokható. De hogy mi is kerül ebbe a feketébe? Minden olyan, ami a másik kettő plusz egybe nem.

Érthető?

Nem?

Akkor vegyük sorra.

A feketén kívül van a zöld, ebbe kerül a papírszemét; vegyes papír (újságok és magazinok), konzerv, üdítős műanyagpalack, tejes palack, yellow pages. De nem kerül bele az üdítős karton, a csipszes zacskó sem, a kupaknak sem itt a végső helye, meg a többi műanyag csomagolásnak sem. Ezt is szerdánként viszik el 2 hetente.

A barnába kerül, ami alapvetően a konyhamalac szerepét tölti be, minden, ami nem lett befalatozva. Magyarul, komposztnak jó. Zöldség, gyümölcs, hús, hal, csont, főtt és nem főtt ételek, kenyér, tészta, rizs, áztatós (reggeli táp), teafilter, kávézacc, tejtermék, tojáshéj, vágott virág és a papírmegsemmisítőben felaprított papír is. Ezt is szerdánként viszik, de ezt a ház elé kell kitenni és nem mögé…hátul a két nagy kukának van a helye (bár lehet, hogy hátulról is elviszik, de a többieké is itt van elől).

forrás:eastleigh.gov.uk

A plusz egy pedig az üveges láda, amiben az üvegeket gyűjthetik és minden hónap első keddjén viszik el és ezt is a ház elé illik kihúzni.

forrás: eastleigh.gov.uk

Lenne még lehetőség a kerti szemét gyűjtésére és annak az elszállíttatására is, de mivel szeptember végén érkeztek és nem nagyon kertészkedtek eddig, ezért ezt most nem rendelték még meg (mármint a  külön szeméttárolós zsákot hozzá). Amit lenyírtak hátul füvet, azt el tudták szállítani saját maguk a közeli újrahasznosítási központba, ahol aztán mindent gyűjtenek, de mindent!!

Ruhákat, egyéb kis biz-baszokat pedig érdemes inkább leadni a közeli charity boltok egyikében, ott nagyon örülnek neki és mindenki jól jár vele. A lakást nem tarkítja tovább a felesleges kütyü, ruha, a charity meg bevételre tesz szert és tudja támogatni a rászorultakat.

Fel is lehet hívni egy számot, ahonnét küldenek gyűjtőautót és elszállítják (önkormányzatit, de charity körjáratok is vannak).

Hogy ez mibe kerül?

Benne van a council tax-ban, amit fizetni kell havonta, ilyen önkormányzati (tanácsi) adószerűség. Ebből fizetik a rendőröket, tűzoltókat, parkolási ellenőröket, fűnyírást és takarítást az utcán és parkokban, szemétszedést, szemétszállítást satöbbi. Minden évben küldenek kimutatást a bevételről és a kiadásról is.

Ezt a kukás gyűjtési és elszállítási rendszert próbálják bevezetni a többlakásos házak (társasházak, tömblakások) szemétgyűjtési szokásiba is, egyre nagyobb sikerrel.

A lánynak meg még szoknia kell, hogyan is forgolódjon a lakásban a kukák között, mit hova is dobjon és mit, mikor is vigyen ki a házból, hogy ne maradjon a nyakán…

De tetszik neki a rendszer nagyon!

ui: persze, ha nagyon furcsa időjárási jelenség tapasztalható, akkor sajnos fennakadások vannak a szemétszállításban is, meg a közlekedésben is; mert 1. a munkásokat a hókotráshoz vezénylik, 2. Angliában nem divat a hó (remélhetőleg a későbbiekben ezzel tisztában lesz az időjárás is) ezért kicsit lebénul az ország. De Európában, pl. otthon, ahol minden évben várható, hogy havazik, novembertől márciusig valamikor, ott is gondot okoz minden évben a “váratlanul” leszakadó hómennyiség.

Híradó délben, magyarországi hírek az ottani hóhelyzetről. (videó)

 

Advertisements