Tags

, , , ,

Úgy hozta jó sorsa, hogy idén nem csak átutazóként járt Beneluxiában, hanem Belgiumban (október elején), novemberben pedig Hollandiában is tölthetett pár napot.

(Csilla, most már tényleg találkozni kell egyszer!!)

Belgium eléggé kedvenc országuk, leszámítva az autópálya minőségét (vetekszik a magyarországival gyengeségben) és az eltévedési rátájuk is elég magas ott, még navigációval is. Kezdődött ez 2006-ban, amikor nem egyszerűen találták meg a blankenbergei szállásukat, mert az irányítótáblák valahogy mindig másfelé mutattak, és folytatódott minden évben valami aprósággal, amikor arra jártak (pedig alapvetően nem egy eltévedős népség ők).

Hollandia-26

Hollandia is kellemes egy hely; ha nem nézik, hogy gyalogosként életveszélyes arrafelé létezni. Néhány helyen sajnos járda sincs, vagy csak a bicikliúttal egybeépítve, ahol meg szemből és hátulról is támadnak a kétkerekűvel ;).

Mindegy, alapvetően nincs baj a bringásokkal, meg a környezetvédelem ezen formájával (sem), de azért ezen meglepődött kicsit, hogy gyalogosként leszorul a nem is tudja hova (most nem a nagyvárosokról beszél).

Persze, kölcsönözhetett volna egy cajgát, de nem tudta a fő útvonalakat, ezért maradt a busznál és a gyaloglásnál, úgy könnyebben tudott azért közlekedni, eljutni Aból Bébe. Túlélte!

Hollandia-54

Idén is, ahogy tavaly ősszel is a Zura kötelezve volt egy kis hollandiai tartózkodásra. És idén is, ahogy tavaly is, magával rántotta a lányt az útra, hogy ne bánatoskodjon ott a ködösben, nettelenül, egyedül a házban.

Most Leiden város volt a célállomás és onnét járt-kelt, míg a Zura lelkesen hagyta magát fejtágítani.

Hollandia 619

Sajnos az időjárás nem volt a legkegyesebb hozzá az első napokban, mert ködöt hozott a november eleje, meg esőt is, de azért nem szomorkodott egy picit sem. Később pedig jött valami jó kis fejfájós melegfront, de alapvetően nem volt rossz az a hét ott a fapapucsoséknál. Múzeumozott, vonatozott, botanikus kertben sétált és amikor az időjárás engedte járta a városok utcáit Leidenben, Hágában, Utrechtben és Amszterdamba is elvonatozott végül…(a sörgyárat ki nem hagyta volna).

A szálloda közelében volt egy csudi palacsintagyár, ahol magyaros falatokat is kóstoltak, meg mindenféle egyéb finomat (részletek az étterem oldalán, aminek nem kicsit rövid hosszú a webcíme heheh).

pannenkoekenboerderijdehooiberg.nl

 

Hollandia-47

 

Szóval Hollandia továbbra is tetszik neki(k) a csudinagy, függönynélküli ablakokkal, a kis sikátorokkal, a sok biciklivel, a fura tetejű házakkal, a várost felaprózó csatornahálózattal, a szélmalmokkal, a tulipánokkal, a tehenekkel, a csendes, emeletes vonatokkal, a fapapucsokkal, a sajtokkal és az óriás sültkrumplikkal együtt.

Hollandia 584

Turisztikai információkat találhat a T. Olvasó pl. itt  vagy pl. a google keresőjébe beírva Hollandia vagy – Leiben – Hága – Utrecht – Amszterdam (mert erről ugye a lány továbbra sem ír), fényképeket pedig itt lehet kuksizni, ha valakit érdekel.

És akkor most jobbra el, majd igyekszik november végén vagy december elején újra jelentkezni, szép napokat minden idetévedő T. Olvasónak!

 

Advertisements