De most inkább beszéljünk arról, hogy amikor az emberlánya üres lakást néz meg és belehabarodik, vagy legalábbis úgy érzi, hogy ez pont az, amit a kép alapján látott a neten/a kirakatban, akkor mi is a teendő?

Miután jól bejárták a szobákat, átnézték a lakást, a környéket is el tudnák fogadni az elkövetkezendő néhány hónapra/évre, valamint feltették az ingatlanosnak az összes hülye kérdésüket a házzal, az adóval, a környékkel, a rezsivel, az előleggel, a fűnyírási szokásokkal kapcsolatban, akkor alszanak rá egyet (akár többet is, de ők csak egyet) és felhívják az irodát, hogy akkor úgy döntöttek, hogy azt a lakást szeretnék kibérelni.

Az, hogy az ember bejelenti, hogy a lakásra igényt tart, még semmit sem jelent. Addig, amíg nem fizeti ki a foglalót, addig bizony a gyorsabb, ügyesebb, rátermettebb jelentkező, akár elhalászhatja előlük a kiszemelt ingatlant. Amikor azonban kifizetik az összeget, amit majd később a második havi lakbérbe beszámítanak, onnét kezdve nagyjából magukénak tudhatják a bérlési lehetőséget, de ilyenkor is vannak kivételek.

Igaz, hogy ki kell hozzá még tölteni személyenként legalább 6 oldalnyi nyomtatványt. Be kell mutatni az útlevél fénymásolatát, meg kell adni nem rokon, nem kolléga elérhetőségét, aki majd személyes referenciát (véleményt) mond a jelöltekről. Továbbá a munkáltató összes elérhetőségét, munkaviszonnyal kapcsolatos összes adatot is meg kell adni és a bankszámlához tartozó adatokat is, mert a bankban is érdeklődnek az ember után (pénzügyi előélet). Valamint  mellékelni kell még 2-3 névre és címre érkező hivatalos levelet, ami 3 hónapnál régebbi, de 6 hónapnál frissebb, ezzel is igazolva, hogy a megadott címen éltek eddig és nem kitalált címet írtak az adatlapra.

A folyamat némi időt vesz igénybe, míg minden referenciát visszaigazoltat az ingatlanos iroda. Felhívja, átfaxolja, elküldi, bekéri, újrahívja, stb.

Általában a lakást elhagyók is 1 hónapos felmondási időt kapnak, ez azért elég szokott lenni arra, hogy minden rendben leellenőrzésre kerüljön az adatokkal kapcsolatban.

Ha az adatokat valósnak találták, akkor azért a főbérlőnek van joga eldönteni, hogy ezek alapján kiadja-e a lakást az „átvilágított” házaspárnak/családnak/párnak/személynek.

Amennyiben nemleges a válasza, az előleget minden további szó nélkül visszaadják és indul a hajsza egy másik lakás után.

Ha a bérlők állnak el a bérléstől, a foglalót elvesztik.

Viszont, ha a főbérlő elfogadja a jelölteket új albérlőknek, akkor irány a szerződés aláírása. Ez általában minimum 6 hónapos időtartamra van megkötve. Ha lejár a 6 hónap, utána már határozatlan időre módosul a szerződés és 1 hónapos felmondással egyszerűbb elhagyni a lakást. Viszont az alatt a 6 hónap alatt, ami az első 6 hónapot jelenti, elég nehézkes elköltözni, ha esetleg mégis valami nem tetszene az embernek a házban, környéken (a hátralévő bérleti díjat ki kell fizetni).

Szerződés aláírása után be kell fizetni a biztosítékot, ami kb. 1 havi bérleti díj összegének felel meg, (picit több) illetve az első havi lakbért is és az ingatlanos irodának is kell fizetni nem kevés kezelési költséget (bár ezt már az elején is szeretik  elkérni).

És ezek után nincs más hátra, mint átvenni a kulcsot egy jó előre kitűzött napon, és birtokba venni az új szerzeményt…

 

Folytatása következik!

 

Advertisements