2009 januárjában írta ezt a sorozatot a ködösbeli lakhatási lehetőségekről.  Mivel az élet úgy dobta, nem jelent meg, mert nem költöztek (ház, kert, kismacska) ezért nem volt aktuális, piszkozatként pihent…

Most viszont nagyon is aktuális, hiszen valahol messziföld és ködös között repkednek, bár gőzük sincs, hogy a nyár végén, hova is költöznek majd vissza Magyarországról.

Tehát, költözködési szokások in England I.

Ha valaki arra adja fejét, hogy a ködösben éli napjait, a következő lehetőségek között válogathat, hogy fedél legyen a feje felett:

-szálloda (egy bizonyos idő után elég költséges, bár mindenképpen a legkényelmesebb megoldás, mosnak az emberre és reggelit sem kell gyártania)

-bed and breakfast (magánemberek pár szobát kiadnak a házukban, különálló fürdővel, de van külön panzió jelleggel működő is)

-room sharing (társbérlet – többen osztoznak a költségeken, a fürdőn, konyhán, nappalin, a hűtő tartalmán, takarításon, barátnőn)

-albérlet (önálló lakás, stúdiólakáson át az apartmantól a 4-5 szobás házakig, a bérlőnek kell fedeznie az összes felmerülő költséget, a bérlő nevén van az összes számla /telefon, villany, gáz, tévé, Internet, önkormányzati adó, stb/)

-saját lakás (sokan úgy csinálják, hogy a kezdő részletet kifizetik és hitelre lakást/házat vásárolnak, de a lakást kiadják, alapvetően az albérlők fizetik a törlesztést (lakbér formájában), vagy nem adják ki, hanem szépen beköltöznek és élvezik az új szerzeményt)

Divatos még

-árverésen hozzájutni egy-egy lerobbant házhoz, amit azután felújítanak és eladnak (családok ebből élnek, hogy adják-veszik-felújítják, hol sikeresen, hol kevésbé sikeresen és ebből tévéműsort  is csinálnak)

-egyéb lakásfelújításokról, lakásvásárlásokról (belföldön és a naposabb külföldön) készíteni sorozatokat

És biztos van számos módja még, de hirtelen most ezek ugrottak be. Ja, és van önkormányzati lakás is, amit leányanyák, többgyermekes családok, és ki tudja, milyen besorolás mellett kapnak a rászorulók az önkormányzattól.

Ami viszont a Zura és a lány életét érinti most, az a lakásbérlés.

Magyarországon sokan elképzelni sem tudják, hogy itt a ködösben mennyi ember lakik albérletben és mennyien room sharing-ben, azaz többedmagukkal egy lakásban. Persze Magyarországon is ismert a bérlés fogalma, a társbérlet fogalma sem ismeretlen, az albérletet és a munkásszállót, kollégiumit is, soka kipróbáltak nagy valószínűséggel, de azért manapság már mindenki törekszik az önállóan lakni a családdal egy albérletben, de leginkább egy kis SAJÁT LAKÁSBAN-ra.

Otthon mindenki sokkal inkább röghöz kötött, szeret a saját lakásában élni, még annak ellenére is, hogy a részlet havonta felemészti a befolyó pénzének a nagyobbik részét, vagy a környéken éppen nincs megfelelő munkalehetőség.

Itt sokkal rugalmasabbak az emberek. Ha lehetőségük van jobb állásra, utaznak órákat vonattal, illetve költöznek szó nélkül megyéből, országrészből egy távolabbiba, akár fel skóciai városokba, vagy onnét le délre.

Ami egy külföldinek, nyaralónak szembeötlő, ha végigsétál egy falun, városkán vagy akár Londonban, hogy mindenhol táblákat lát a házak előtt kiszögelve BÉRELHETŐ vagy éppen ELADÓ (most lett kiadva, éppen most lett eladva táblák is jelzik a lekésett vevőnek, az üzlet már lebonyolítódott).

A lánynak is fura volt ezt megszokni, hogy táblaerdő figyel körülötte, bármerre is megy…

Folytatása következik!

Advertisements