Tags

, , , , ,

Miután csütörtökön bejárta a szálloda és az Öreg Hölgy (ezt nem is tudja, miért nevezik így, de a wiki, majd megmondja) útvonalat gyalog és metróval, kicsit átfázva, de nagyon vidáman tért vissza hotelbe. És tudta, hogy másnap egy egész napos felfedezés vár majd rá, ennek nagyon örült. Bár még gőze sem volt, merre kéne majd indulni.

Pénteken,  a gyors reggelizés után magára kapta a legmelegebb cuccait és indult is a "vesszünk el Párizsban" programra.

Sajnos annyira béna, hogy elveszni nem tudott, pedig szereti, ha kicsit kampajognia kell egy-egy városrészben, ahol még nem járt. Azzal sokkal több dolgot lehet felfedezni, mint az ismert útvonalakat bejárva.

 Parizs2010febr12 009

Aztán gondolt egyet és metróval elment Satine munkahelyéhez és jól szemügyre vette az épületet. Sajnos nem ment be, de egyszer talán majd alkalma lesz rá.

 Parizs2010febr12 017

Beszerzett némi emléket a Moulin Rouge kisboltjában, kattintgatott párat, tátotta a száját és már irányba is vette a dombot, hogy feljusson Montmartre tetejére, ahonnét belátható Párizs.

 

Parizs2010febr12 035

Nem volt szerencséje a kilátással, mert eléggé fátyolfelhős (ilyen van??) volt az idő és ezért nem látta rendesen a Sacré-Cœur előtti térről a várost. Viszont előtte majdnem kitörte a nyakát, mert a Place du Tertre-n bámulta a festőket-rajzolókat és nem figyelt, hogy azon kívül, hogy jeges a kő, még alapból is csúszós. Ezen vagy 5 percig kacagott.

Parizs2010febr12 084 

A székesegyházban éppen mise volt, de körbe lehetett járni a belső részt is ( nagyon szép!!). Aztán a nap is kisütött, miután már nem volt mit látni a magasból, mert éppen leslattyogott a lépcsőkön, hogy folytassa barangolását a városban. De a jó oldalát nézve, legalább visszafordulva a dombra a Sacré-Cœur-t már szép napsütésben tudta lekattintani.

Parizs2010febr12 153

Bekanyarodott a helyi Harrods-ba, aminek az igazi neve Galeries Lafayette és nagyon meglepődött, hogy megengedi magának az áruház, azt, hogy 4 sloziból 2 működésképtelen legyen. Ott puffogtak a nők sorbanállás közben. Miután kicsit felmelegedett az árakat nézve, elindult tovább és térdig járta a lábát, mert megnézte az Operát, ami mondjuk, ott van a Lafayette mellett és éppen felújítás miatt le van terítve :), onnét elbarangolt az Obeliszkig, ahol befalatozott egy hatalmas sonkás-sajtos palacsintát. Gyártott egy önfotót, amin pont eltakarta testével a tornyot, ami a lényeg lett volna. Elsétált a Diadalívig a híres, neves főutcán és onnét vissza a metróig. Aztán eszébe jutott, talán haza kéne menni kicsit pihenni, mert a Zura lassan szabadul és együtt is valami kirándulásfélét terveztek estére, de még visszafordulva fotózott újra egy remeket, mert sikerült ismét kitakarni a testével a látványosságot.

Éppen csak letette fejét a párnára, na, jó 25 percet talán horpasztott, amikor megjelent a Zura az ajtóban, hogy akkor ő végzett a munkával, indulhatnak is egy kicsit a városba…

Most a gyengébb idegzetűek ne olvassák tovább, mert a lány visszafelé újra bejárta a várost, mert mit ér Párizst látni, ha nem a Zurad kezét foghatod közben? hihi

Pont ott szálltak le a metróról, ahol a lány hazafelé felszállt. Majd felsétáltak a Diadalívig (legalább a Zura gyártott róla egy fotót, amin látszik a lány és az építmény is), hogy a Champs-Élysées-n eljussanak a Concorde térre, ahonnét átbaktattak a Madeleine-ig és onnét a Lafayette-ig mentek, ahol végül megpihentek és megvacsoráztak. Nem, nem mentek már fel a dombra, bár biztos csodás látvány lett volna az esti fényeket nézni a Montmartre-ről. De hogy a vacsorát lejárják visszasétáltak az Öreg Hölgyig és ott szálltak végül metróra, ezzel befejezve aznapi kilométereket. Igaz a végállomástól 10 percet még menniük kellett a szállodáig.

Na, a lánynak nem kellett mesét olvasni, mert letette a fejét a párnára és már aludt is…

Parizs2010febr12 370

További fényképek a fotó alatt :)

Történelmi, földrajzi, tudományos adatok és egyéb szakmai információ továbbra sem kerül a bejegyzésbe, mert ezt már korábban, máshol, mások jobban leírták, itt csak élmények, turistaszemmel látott pillanatok bemutatása olvasható – a szerk.

Kapcsolódások:

Párizs – majd a wiki megmondja

Rágott végű bagettek – 2010.02.16

Advertisements