Tags

, , , , , , ,

Ahhoz, hogy nagyobb tömeg nélkül élvezhessék az egyik leglátogatottabb maja romvárost, ahhoz bizony hajnalok hajnalán kelniük kellett és az autóval tempósan nyomni, hogy nyitásra megérkezzenek Chichén Itzá bejáratához.

Na, igen, nyaraláskor az emberlánya nem szívesen ébred óracsörgésre, főleg nem fél 6 és 6 között, csak azért, mert valami történelmi helyet szeretne tömegnyomor nélkül felkeresni. De hát nem volt más választása, a látványosság 9 órakor nyit és ezt az összes turista is tudja, akik százával látni szeretnék azt, amit a Zura meg ő is. Ezért hát zokszó nélkül kimászott az ágyból és egy gyors készülődés után el is indultak.

Útközben tervezték, hogy megállnak Valladolid-ban, de valahogy olyan gyorsan peregtek a percek, a távolság meg alig csökkent, így áttették visszafelé célnak.

Cancun 680

 

Valladolid után már az autópályán tudtak száguldani, aminek díja ötvenvalahány (talán 53) peso volt és az meglepte őket,  hogy eléggé üres az autópálya (bár általában nem volt nagy forgalom, bármerre is jártak).

A terv szerint nyitás előtt ott is voltak, még arra is volt idejük, hogy egyenek (!) pár falatot, de ezt igazán nem lehet a szemükre vetni, hogy sokat ettek, mert a hajnali indulás miatt semennyi falatot nem vettek magukhoz, az étterem a szállodában még zárva volt és amúgy is siettek. Ezért hát a felfedezés előtt neki is álltak enni. Na, a Zura benyomott egy kis kávét egy adag sütivel, a lány meg valami sósra vágyott, amit meg is kapott egy kis érdekes kombinációval..

 

Cancun 692

Igen, ebbe már bele van harapva, de ha azon túl is megnézi a T. Olvasó, akkor azt látja, hogy a sonkás hájas tészta szerű sütemény tetejére bizony kristálycukor van szórva. Finom volt, csak érdekes. A lány amúgy is szereti az érdekes (ropi-sport szelet) ízkombinációt, de azért kicsit meglepődött az első harapás után.

Azon viszont jót derült, hogy míg falatozták a reggelijüket, a maja felszolgáló a kávégép “tükrös” oldalát arra használta, hogy csodálja saját magát, valamint a miteszereit vagy hogy hívják ezt, nyomkodta. Kicsit sem zavarta, hogy két fura fazon ott ül a pultnál és reggelizik. A lány megfigyelte, a művelet befejeztével gondosan megmosta a kezét a srác :).

És, hogy tényleg megelőzzék a túlnyomó részben amerikai és kanadai turistákat, falatozás után bele is vetették magukat a történelmi hely felfedezésébe. A bejáratnál itt is, mint a többi helyen, sok-sok kis helyi idegenvezető várta, hogy szolgáltatásukat igénybe vegyék az érkezők, mindegyik nagyon lelkesen pár száz peso ellenében körbevezette volna őket a területen. De a Zura jobban szeret a saját tempójában nézelődni.

Jó volt látni, ahogy a helyi árusok pakolták ki portékáikat az asztalokra, várva a vásárlók hadát, csend és nyugalom volt még a területen, néhány korai érkező lézengett és csodálta a hatalmas épületeket.

Cancun 843

 

Chichén Itzá az egyik legfontosabb maja kulturális központ volt és kb. 5 km2-es területet foglal el. A legnagyobb épület egy téren van (Kukulkan vagy tollas kígyóisten piramisa)  amit egyéb fontos épületek vesznek körül pl. a labdapálya vagy a harcosok temploma.

Na, a labdapálya külön érdekes, mert maga a játék is fura itt egy videó a játékról katt ide!. Másrészt meg a területnek nagyon jó akusztikája van és a turisták ott álltak és tapsolgattak meg kurjongattak, hogy hallják a visszhangot. És hogy a játékról se feledkezzünk meg, el kell mondani, hogy életre-halálra ment (mire másra egy nagyon véres és emberáldozatokról híres népnél), de különböző forrásokat olvasva nehéz megállapítani, hogy végül is kiket is áldoztak fel a játék végén. Mert az interneten és majdnem mindenhol azt írják, hogy a vesztes csapat ment a levesbe (mármint a sasok és tollas kígyók táljába, a hívők is simán elfalatozták társaikat). Viszont az ott látott kőtáblán valami olyasmit olvastak (és a játékról talált videóhoz is azt írta a tulajdonosa), hogy a nyertes csapat vezetője ajánlhatta fel magát az isteneknek (ebben a variációban a vesztesekről nem esik szó)… Szóval bárhogy is volt, a lány valószínűleg nem szívesen élt volna abban a csudi maja világban, mert eléggé félelmetesnek tűnik, még így pár száz évvel messzebbről is visszatekintve. Jaguárok, sasok, keselyűk, tollas kígyók és saját társuk és fente a fogát a másik szívére (húsára). Ez azért elég durva, nem?!

Amúgy a remek akusztikának köszönhetően, koncerteket is rendeznek Chichén Itzá romvárosában, Elton John is érkezik áprilisban!

Cancun 687

A hatalmas terület bejárása után a kijárathoz érve az a látvány fogadta őket, amire számítottak is (emberáradat) és mivel már jócskán elmúl ebédidő sőt 1 óra is, megjutalmazták magukat egy finom ebéddel. Az étterem teraszán még maja asszonyokat és legénykét is nézhettek, ahogy pár perces táncukat bemutatták. 

elotteutana

További fényképek a fotó alatt :)

Történelmi, földrajzi, tudományos adatok és egyéb szakmai információ továbbra sem kerül a bejegyzésbe, mert ezt már korábban, máshol, mások jobban leírták, itt csak élmények, turistaszemmel látott pillanatok bemutatása olvasható – a szerk.

Mondjuk, biztos a lány felfogásával van a gond, de valahogy még mindig nem érti azt sem többek között, hogy romvárost, erdőben, mezőn és hatalmas területen megmászni típusú kiránduláshoz, hogy jut eszébe bárkinek is lábujjközi pacskerben, miniszoknyában elindulni?!

Kapcsolódások:

mult-kor.hu – Megfejtették a maja piramisok zenéjét  (HU)

Nationa Geographic Kids  – A világ 7 csodája (HU)

Chichén Itzá – majd a wiki megmondja (HU)

Chichén Itzá – majd a wiki megmondja (EN)

Chichenitza.com (EN)

Advertisements