Tags

, , , , , , , , , , ,

Szakítottak a karácsonyi kirándulási szokásaikkal és idén nem repültek sehova, egyszerűen csak kocsiba ültek, autóztak egy kicsit északnak, közel 240 mérföldet (386 km) és már meg is érkeztek célállomásukra (ezzel az első nap le is tudva). De előtte még kicsit sétáltak Stamfordban.

Stamford

Érdekesség, hogy a városka megmaradt a XVIII -XIX. századi alakjában (mészkőházak, település szerkezete és az épületek stílusa), mert a városfejlesztési láz elkerülte.

Leeds1

Szálláshelyük Leeds városkában volt, ami igazából nem is mondható városkának, mert bár a lány még életében nem hallott róla (amit lehet, hogy nem kéne reklámozni), de London után az Egyesült Királyság egyik legnagyobb iparvárosa, kereskedelmi, pénzügyi, gazdasági központja. Van két egyeteme és rengeteg bevásárlóközpontja, színház, kastély, még otthoni “lakótelepszerű” épületek is vannak a külső részeken, hatalmas zöldterületek tartoznak a város vonzáskörzetéhez, valamint egy harmadosztályban játszó focicsapata is van (voltak ők feljebb is) – a földrajzi, történelmi és egyéb információkat a wiki majd részletesen elmeséli vagy valamelyik erre hivatott utazási tájleíró blog-honlap-stb.

Leeds11

Esténként a Radisson SAS BLU Hotelben húzták meg magukat, ami egybe van építve egy kisebb bevásárlóközponttal – The Light. Ha unatkoztak volna, akkor száraz lábbal, tető alatt átsétálhattak volna egy kis vásárlásra, falatozásra vagy éppen mozizásra… De volt jobb program a listán.

Másnap, ugyan akartak, de azért nem sikerült olyan korán felkelni, azért még délelőtt elindultak Leedsből megkeresni Hadrianus falát, ami nem volt egyszerű mutatvány, mert előttük volt közel 120 mérföld, havas, latyakos, szűk, dimbes és dombos utakon. Nehezített feladat nyári gumival* megtalálni a hó** alatt a 117 km hosszú falat.

Leeds2

Hadrianus 122-ben kezdte el építeni a falat, ami a piktek és a skótok ellen védte az itt állomásozó rómaiakat…- tovább is van, mondja még? De azt már megírták mások – pl.wiki, múltkor és egyéb ehhez értő útleírók.

Szóval eljutottak a olaszok rómaiak nyomába, láttak és győztek, de az időjárásra való tekintettel bejutni a fizetős helyekre nem jutottak, mert azok ki sem nyitottak… Meg is állapították, hogy egyszer tavasszal / nyáron ismételten fel kell kerekedni, mert talán akkor sokkal, de sokkal többet látnak majd azokból az emlékhelyekből, amiket most csak sejtettek a hóréteg alatt.

Leeds21

Harmadik nap pedig átautóztak Yorkba és szájukat tátották a Vasúti Múzeumban (belépés ingyenes, parkoló 7 pénz egész napra), ahol látták a világ leggyorsabb*** gőzmozdonyát (Mallard) és a japán csúcsvonat (Shinkanzen) egyik szerelvényébe is beültek két percre, valamint tettek egy látogatást az Nemzetközi Űrállomáshoz, ami mondjuk, elég gagyira sikeredett (azért kicsit jobban szeretett volna félni izgulni abban a szimulátorban).

Miután képzeletben jól kivonatozták magukat, elindultak a városfal mellett a központba, hogy szemügyre vehessék a katedrálist, de egészségi állapotára hivatkozva nem vettek jegyet a 250 lépcsőfok magasan lévő toronyba, csak a templomot és az alsó kriptarészt nézték meg.

 

Leeds3

 

Sajnos még mindig sötét van 4 után, pedig már lehetne tovább világos, de ez nem kívánságműsor, ezért a városnézéshez a múzeum és a katedrális bejárása után már nem volt sok kedvük a sötétben és igazából hideg is volt, inkább beültek egy hangulatos kis étterembe és jól bezabáltak mindenféle ANGOL FINOMSÁGGAL****.

Utolsó nap pedig a hazafelé kocsizás jegyében telt, de azért még bekanyarodtak Lincolnba, ahol az egyik legszebb középkori katedrálist és városközpontot járhatták körbe és megint sikerült néhány falat ezt-azt magukhoz venni.

Lincoln

Összességében be kell vallania, eddig sem volt semmi baja a ködösbeli kirándulóhelyekkel, városokkal és ételekkel, de ez a pár nap megint csak megerősítette abban, hogy csudi helyek vannak itt, csak mindenki figyelmébe tudja ajánlani, hogy ne féljen nekivágni a ködösnek, ÉRDEMES!!!

Leeds31     

 

*mivel ködös éghajlatát eddig nem jellemezte a hó és jeges út, ezért a lakosság nagyobb hányadának nincs téli gumi az autóján

** amikor kitalálták a karácsonyi programot, még nem gondolták, hogy megérkezik a tél az országba

***lehet, hogy van gyorsabb is, de hivatalos rekord csak erről van rögzítve

****mondjon bárki bármit, a ködösben lehet finom falatokhoz jutni (nekik mindenfelé sikerül vagy csak nincs ízlésük és/vagy nem finnyásak)

*****idővel majd több kép is lesz

 

Kapcsolódások:

 Yorkshire.com (nem magyar)

Leeds – majd a wiki megmondja (magyar)

Leeds.gov.uk (nem magyar) 

Hadrianus fala – majd a wiki megmondja (magyar)

Hadrians-wall.org (nem magyar)

York – városkártyák (magyar)

VisitYork.org (nem magyar)

Advertisements