Tags

, , , ,

fenyofa

Bojtorján  – A fenyőfa

A domb oldalán egy kis fenyőfa állt
Ott nevelkedett, ahol senkise járt
Dús tűlevél nőtt karcsú ágain
S néha elcsodálkozott az álmain

Hogy egy napon, ha itt van már a tél
Eljönnek érte, s ő útrakél
Egy kisgyerek álmélkodva néz fel reá
Beszívva mélyen csodás illatát

Évről évre újabb ágacskát nevelt
És egyre mélyebb zöld színt remekelt
Az ég felé nyújtotta karjait
S az élet követte álmait

Mert egy napon megérkezett a tél
Eljöttek érte, s ő útrakélt
Egy kisgyerek elbámulva nézett fel reá
Beszívva mélyen csodás illatát

Egy fényes házban talpára állt
Ágai hordtak sok csillogó csodát
Pár héttel később elszállott a fény
S félredobva újra álmodik szegény

Hogy egy napon, ha újra itt a tél
Eljönnek ismét, s ő útrakél
Egy kisgyerek álmélkodva néz fel reá
Beszívva mélyen csodás illatát

Lesz-e karácsonyfa a T. Olvasónál, ha igen, hol tartja azt (asztal, talaj, udvar), vágott fenyő, gyökeres vagy műfenyő? Ki hozza  karácsonyfát? Mikor állítja fel és mikor szedi le? Hol ünnepel és kivel? Tegyen fel még hülye kérdéseket?

Egyértelmű, hogy a Jézuska hozta a fát szenteste. Igazi fenyő volt, amit akkor hozott és díszített, meg rakta teli az alját ajándékkal (amennyire a pénztárcája engedte) , amikor a bátyja és a lány a szomszéd néninél nézegették azt a fát, amit Mári néninek hozott korábban a Jézuska. Emlékei szerint a talajon állt úgy vízkereszt utánig (van egy fénykép, első karácsony, ahol pont az asztalra van feltéve a fa, bár akkor még 6 hónaposan teljesen mindegy volt neki, csak csillogjon és villogjon valami, amit meg lehet tépni).

Később már együtt választották ki, és a belvárosi bérház méreteinek köszönhetően ÓRIÁS fát vettek, ezért szóba sem jött más, csak is talajon állt,  ahol az ezeréves fenyőtalp elbírta. Együtt díszítették szenteste és addig állt, amíg rá nem bírták magukat, hogy le kéne szedni, mert már nagyon hullik a tűlevél (általában január közepe).

A lakótelepen már a mini fenyők jöttek csak számításba, néha talajon, néha asztalkán, de 24-én volt csak a díszítés, illetve néha 23-án, mikor elutaztak, akkor egy nappal előrébb került a családi karácsonyozás. Január elején, de mindenképpen vízkereszt után szedték le. Sőt amikor édesanyája kezdett nagyon lerobbanni, beszereztek valami műfenyőt is, de talán kétszer sem használták, nem is tudja hol van. Igazából az olyan apró volt, hogy csak asztal tetején látszott. Rémlik neki valami fotó, a legrosszabb karácsonyról, ahol háttérben ott figyel a műjószág.

Ez lesz a tízedik karácsony, amit a Zurával tölt, többnyire közepes és/vagy kicsi fenyőket választottak (ugyanabba a lakótelepi lakásba, ahova 11 éves kora óta hordták haza a piciket), mivel ketten voltak, több hely volt, így lehetőség volt nem a legapróbb fát beszerezni. Otthon mindig 24-én díszítették, mert nekik ez így volt hagyomány. Ciki, nem ciki, nem emlékszik, de szerinte mindig talajon állt a fa, ha volt. Mert tavaly például nem is volt, külföldön voltak és nem látták értelmét. Bár hazahozhatták volna korábban, hogy előtte és utána kicsit gyönyörködhessenek benne, itt a ködösben úgy is december elejétől állítják a családok a fákat, de valamiért ez elmaradt. Előtte évben pont 24-én értek vissza, akkor előrelátóan elutazás előtt feldíszítették. Életében még nem látta annyira üresnek az autópályát, mint akkor este. Percekig jöttek, hogy csak a nagy sötétség volt körülöttük, semmi más, ez nem annyira jellemző errefelé, szinte állandóan mozgásban vannak a népek. Vízkeresztet megvárják, csak utána bontják szét, ez már így hagyomány nekik.

Most lesz; már van fa vasárnap óta. Az egyik utolsó darabot hozták el a homebase-ből ebben a közepes és/vagy kicsi kategóriában. Próbálják beszívni a karácsony hangulatát, mert 24-én lesznek csak itthon, vendégek jönnek, most először nem kettesben, nem családi ünnep lesz. Pár ismerőst hívtak meg, akiknek távol van, akivel ünnepelhetnének. Utána meg, ha az időjárás is engedi, 3 napra kicsit kirándulnak a környéken. Itt a 28-a ünnep, illetve a 26-a helyett cserenap, mert minden hétvégére eső ünnepnapot a következő hétfőn megkap a dolgozó (vannak cégek, amik nem tartják ezt, de alapvetően így kéne lennie).

Vidám készülődést, jó sütögetést, főzőcskézést, kevés vitát és hangolódást, meg persze választ a fenti kérdésekre kíván a lány :)

 

Advertisements