Tags

, , , , ,

… és a nyomokat a Zura meg a lány igyekeznek be is járni, felfedezni, megszemlélni, még akkor is, ha az időjárás inkább a szobába akarná őket zárni.

Ahhoz képest, hogy az elmúlt 2 hétben csodás nyár volt, most kicsit visszatért az ősz, de nem keserednek, lesz még napsütés a ködösben idén.

Chedworth-ig 80 mérföldet kellett kocsizni, a National Trust tulajdonában van, ezért megint nem fizettek egy fillért sem a belépőért, mert van éves jegyük.

Az egyik legnagyobb ködösbeli római villa maradványait nézték meg, amit 1864-ben egy helyi vadőr véletlenül fedezett fel. Azóta 1 mérföldnyi hosszúságú falat tártak fel a régészek. Még vitatják, hogy vallási zarándokhely volt-e, vagy egy gazdag család élte mindennapjait a  csodálatos mozaikokkal, 2 fürdővel, padlófűtéssel ellátott házban.

 

DSCF4455(a padlófűtés alapjai)

 

DSCF4422 (másképpen zajlott a wc használata akkoriban)

 

DSCF4428 (mozaikok)

  

DSCF4432

 

Ellátogattak a környéken álló Snowshill Manor-ba, ahol egy kis finom ebédet is betermeltek, mert azt ki nem hagyhatják egy ilyen szombati kirándulás alkalmából, hogy falatozzanak valami angolosat…

A házban korábban Charles Paget Wade élt és 22 ezernél is több apróságot gyűjtött össze a világ minden tájáról. Sajnos bent nem volt szabad fotózni.

Szövőgépek, rokkák, babák, játékok, különböző nemzetiségek ruhái, csontból faragott kis mindenféle ez-azok, japán harci ruhák, órák, járókák, biciklik,és velocipédek, kishintók kisgyermekeknek és hintók felnőtteknek, kulcsok, dobozok, díszek, kardok, bútorok, szerszámok és egyéb háztartási eszközök, felsorolni sem lehet, mennyi minden lomnak tűnő kacat volt a kiállított tárgyak között. Közelebbről megnézve viszont mind értékes része volt a múltnak egy adott pillanatában és igazán hasznos dolog ez, hogy valaki fontosnak tartotta, hogy megőrizzen ezekből néhányat.

 

Kapcsolódások:

További római villák – Lapszélről: az első, a második

Chedworth Roman Villa

További fotókért katt ide!!

 

Ps:

Vasárnap reggelre megint 7 ágas lett…

 

DSCF4500

Advertisements